Nova priložnost za postojnski turizem

Postojnska hotela Kras in Sport ter kompleks Kazarje, v sklopu katerega deluje hotel Epicenter, bosta nova lastnika, če ne bo zapletov in se bodo postopki uspešno zaključili, predvidoma prevzela v začetku novega leta. Prvi odzivi na spremembo lastništva, zlasti hotelov Kras in Sport v centru mesta, so v lokalni skupnosti pozitivni, saj v mesto prihaja nov turistično-gostinski akter, ki ima v panogi izkušnje in je uspešen. Velika so pričakovanja, da bo odprt tudi za sodelovanje.

Hotel Kras, ki leži ob osrednjem postojnskem mestnem trgu, je s svojo kavarno tudi ogledalo 
mesta in prostor srečavanja prebivalcev.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Hotel Kras, ki leži ob osrednjem postojnskem mestnem trgu, je s svojo kavarno tudi ogledalo mesta in prostor srečavanja prebivalcev.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnska hotela Kras in Sport v centru mesta, ki sta bila že dalj časa naprodaj v stečajnem postopku Epica, je na četrtkovi javni dražbi, kot smo že poročali, za približno 1,6 milijona evrov kupilo divaško turistično-gostinsko podjetje Malovec. Novega, javnosti še neznanega lastnika je za slabih 1,5 milijona evrov dobil tudi kompleks Kazarje, v sklopu katerega deluje tretji nekdanji Epicov hotel, Epicenter. Pri slednjem glede na neuradne informacije, da je nov lastnik iz neturistične dejavnosti, obstaja verjetnost, da ga bo upravljal najemnik, medtem ko bosta hotela Kras in Sport v upravljanju družine Malovec. Tukaj so do uradnega zaključka prodaje s podrobnejšimi pojasnili glede načrtov še zadržani. Je pa njihov dober sloves naletel na pozitivne odzive v Postojni.

Dosedanji upravljalec hotelov, podjetje Skupina Epic Eco, na naše vprašanje, kakšne hotele zapuščajo, odgovarja, da so hoteli v Postojni dobro organizirani, perspektivni in dobro zastavljeni. Med gosti hotelov je tretjina Azijcev, ostali so evropski. “Naš interes je, da se kadrovska politika v hotelih ne spreminja. Sicer pa ima naša družba namen nekatere zaposlene preusmeriti v svoje druge hotele. Vsekakor naša družba hotele vodi dobro, kar dokazujejo pozitivni rezultati in dobiček v podjetju. Tržni delež se lahko še poveča, v kolikor bo v Postojni interes za povezovanje vseh ključnih dejavnikov in turističnih ponudnikov,” ocenjuje Anabela Šoljič, direktorica Skupine Epic Eo, ki poleg treh postojnskih hotelov, ki zdaj dobivajo nova lastnika, upravlja še štiri hotele, tri v Ljubljani in enega v Mozirju. Družba s približno 60 zaposlenimi in 30 študenti je letos je prihodke iz turizma povečala za desetino.

“Zelo nas veseli, da sta postojnska hotela končno dobila novega lastnika, ki je v tem poslu, kot kaže, izkušen, uspešen in, kot nam je znano, tudi deluje povezovalno v svojem okolju,” pravi Mateja Simčič, svetovalka za področje turizma na Regionalni razvojni agenciji Zeleni kras. Kot regijska turistična organizacija in tudi v imenu drugih ponudnikov se zato nadejajo boljšega sodelovanja pri razvoju turistične ponudbe Postojne in regije Zeleni kras, v kateri hotelirstvo zdaj šepa. “Želimo čim prej bolje spoznati njihove načrte in vizijo ter se začeti dogovarjati o konkretnih aktivnostih pri skupnem nastopu na trgih,” pravi Simčičeva.

Novico o prodaji hotelov je z naklonjenostjo sprejel tudi Srečko Šajn, predsednik Turističnega društva Postojna in Turistične zveze Brkini, Kras, Notranjska. “Menim, da si bo novi lastnik prizadeval ustvarjati razpoloženje, ki bo prispevalo k razvoju v mozaiku postojnskega turizma, in kot dober gospodar postati partner turističnim subjektom v občini in širšem okolju. Le kakovostnejše sodelovanje je eden izmed pomembnih pogojev za oblikovanje celovite turistične ponudbe, ki jo narekujejo nikoli potešene potrebe gostov bližnjih turističnih trgov, posebej pa še tistih hitro razvijajočih, in njeno promocijo z uporabo najsodobnejših tehnologij,” poudarja Šajn. Po njegovem ima Postojna vse možnosti, da v večji meri izkoristi priložnosti, ki jih nudijo izredne naravne danosti in bogata tradicija. “Gostoljubnost, pozornost na vsakem koraku in ob vsakem trenutku, iskren nasmeh razpoloženega gostiteljevega osebja ob dobrodošlici ... so porok za zadovoljnega gosta in njegovo zaupanje. Ti gostje se vračajo in širijo ugled gostitelja s svojim priporočilom. 'Turizem smo ljudje' ni zgolj fraza, je temeljni kamen za višjo kakovost doživetij turistov, ki nas obiščejo. In tudi za več blagostanja prebivalcev kraja oziroma območja.”

Z novim lastnikom je že stopil v stik tudi postojnski župan Igor Marentič, ki se namerava z njim srečati v tem tednu. “Veseli smo, da je novi lastnik postal nekdo, ki je iz naše bližnje okolice, ki ima izkušnje s hotelirstvom in gostinstvom, in verjamemo, da bo obogatil ponudbo Postojne na obeh področjih. Oba hotela sta kljub stečaju sicer obratovala in dobro delala, a z novim lastnikom pričakujemo, da bo vse bolj organizirano, verjetno bo več vlaganj in tudi nove zaposlitve,” komentira Robert Pavšič z Občine Postojna.

Na vprašanje, ali so na Občini nemara razočarani, da nova lastnica hotela Kras ni postala Malovčeva konkurentka na dražbi, družba Postojnska jama, katere solastnica je posredno tudi občina, Pavšič ogovarja, da niso razočarani. Bi pa bilo po njihovem pozitivno tudi, če bi hotel kupila Postojnska jama. Na občini sicer o tem, da se bo za nakup potegovala tudi Postojnska jama, kot manjšinski delničar niso bili obveščeni.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano