Nova dvorana, nov upravljalec

Na zadnji seji divaškega občinskega sveta so sklenili, da bo upravljanje nove večnamenske dvorane v Senožečah od Krajevne skupnosti prevzel Razvojni center Divača. Vendar se je primopredaja po petih mesecih od odprtja dvorane zavlekla.

Novo večnamensko dvorano Rudolfa Cvetka v Senožečah 
bo upravljal Razvojni center Divača, vendar po petih mesecih 
od odprtja občina še ni opravila primopredaje.    Foto: Marica Uršič Zupan
Novo večnamensko dvorano Rudolfa Cvetka v Senožečah bo upravljal Razvojni center Divača, vendar po petih mesecih od odprtja občina še ni opravila primopredaje.  Foto: Marica Uršič Zupan

SENOŽEČE > > Predlog je po tehtnem premisleku in dogovoru s Krajevno skupnostjo Senožeče in Razvojnim centrom Divača podala divaška županja Alenka Štrucl Dovgan. “V prejšnjem mandatu je bil namreč na zadnji seji sprejet sklep, da se dvorana preda v upravljanje Krajevni skupnosti Senožeče, vendar njen novoizvoljeni svet tega ni hotel sprejeti,” je na vprašanje, zakaj je občina zamenjala upravljalca dvorane, pojasnil v. d. direktorja občinske uprave Iztok Felicjan. Dvorano, ki so jo poimenovali po olimpijcu sabljaču Rudolfu Cvetku, so odprli 15. novembra lani. V njej je na voljo 1053 kvadratnih metrov površin, ob prireditvah lahko sprejme do 250 obiskovalcev.

Prevelik zalogaj za krajevno skupnost

Predsednik senožeške krajevne skupnosti Edvin Škamperle poudarja, da nova sestava sveta KS dvorane ni želela prevzeti v upravljanje, ker bi to bil zanje “prevelik zalogaj”. “Ker sam delam kot vzdrževalec, poznam okoliščine upravljanja tako velikega objekta. V naši krajevni skupnosti za to nimamo izkušenj. Poleg tega smo se pozanimali po drugih občinah, ki imajo podobne objekte, v večini jih upravljajo javni zavodi, ponekod imajo celo zaposlenega vzdrževalca,” navaja Škamperle. In dodaja, da občina ob menjavi mandata, ravno v času, ko so odpirali dvorano, niti še ni imela natančno izdelanih pogojev upravljanja, “zato se v KS res nismo mogli odločiti, da bi prevzeli tako veliko odgovornost.” Felicjan nam je pojasnil, da bo novi upravljalec skrbel za redno vzdrževanje objekta (za plačilo stroškov ogrevanja, elektrike, vode, ...), za redne servise dvigal in druge opreme, za oddajo prostora v najem oziroma uporabo društvom.

Poleg tega naj bi v dvorani organiziral prireditve, jo oddajal v najem za prireditve, razstave in podobno. Toda občina uradnega akta v zvezi z upravljanjem in dajanjem v najem še ni sprejela, dodaja vodja Razvojnega centra v Divači Nataša Matevljič. Do zdaj za dvorano ni opravljena še niti primopredaja.

Razpisa za upravljanje dvorane občini ni bilo potrebno objaviti, saj je Razvojni center javni zavod v lasti občine. Center že skrbi in upravlja s stavbama Muzeja slovenskih filmskih igralcev in stare šole v Divači.

Brez novih zaposlitev

Letošnje leto bo prvo leto obratovanja senožeške dvorane, v proračunu je občina za to namenila 26.000 evrov. Ker se bo s še to dejavnostjo Razvojnemu centru razširil delokrog, je občinska uprava predlagala, da bi tam zaposlili vsaj še enega delavca oziroma delavko, “vendar je upravni odbor Razvojnega centra že potrdil kadrovski načrt, ki nove zaposlitve ne predvideva,” sklene prvi mož občinske uprave.

Zakaj občina po petih mesecih od odprtja še ni uredila pravil upravljanja dvorane? Županja Alenka Štrucl Dovgan odgovarja: “Postopki so se zavlekli zaradi zamenjave upravljalca. Preklici prejšnjega sklepa in sprejetje novega mora opraviti občinski svet, njegove seje pa niso tako pogoste, da bi to storili že prej. Sicer pa je medtem dvorana odprta za vse prireditve, ki jih je kar nekaj. Pred primopredajo bomo naredili še enkrat popis, za oddajanje pa velja enak pravilnik, kakršnega ima Razvojni center za Škrateljnovo hišo in za staro šolo.”

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano