Nočejo je v vasi

Volk sit, koza pa nekoliko obglodana, bi lahko pospremili odgovor ministrstva krajanom Štanjela. Odmik bazne postaje za sto metrov so domačini označili za nesprejemljiv in so odločeni: “Bazne postaje v vasi nočemo!”

Potem ko so domačini nasprotovali prvi   lokaciji bazne postaje (rdeč krog), se ne strinjajo niti z dvema novima predlogoma (rumena kroga). Obe bi uničili veduto Štanjela, še vedno sta tudi blizu šole (stavba levo od rdečega kroga) in hiš.
Potem ko so domačini nasprotovali prvi lokaciji bazne postaje (rdeč krog), se ne strinjajo niti z dvema novima predlogoma (rumena kroga). Obe bi uničili veduto Štanjela, še vedno sta tudi blizu šole (stavba levo od rdečega kroga) in hiš. 

ŠTANJEL > Na Ministrstvu za infrastrukturo so se odzvali na pobudo krajanov Štanjela, ki so glasno zahtevali odstranitev bazne postaje iz neposredne bližine vrtca in šole. Država zdaj Štanjelcem predlaga dve alternativni lokaciji, ki pa sta od prvotne oddaljeni le sto metrov.

Štanjelci zato niso zadovoljni. Lokaciji le deloma rešujeta nevarnost sevanja na šolo in vrtec, poleg tega pa na enak način kot predvidena bazna postaja spreminjata veduto Štanjela. “Zato sta tudi obe novi lokaciji popolnoma neprimerni. Predlagamo, da se antena preseli za približno kilometer v smeri proti Sežani, kjer ni prebivalcev in kjer antena ne bi kazila pogleda na Štanjel,” je ministrstvu odgovoril Ivo Kobal, predsednik Civilne iniciative Štanjel.

Odgovor ministrstva, da bazna postaja ne more biti tik pred predorom, je označil za banalen izgovor. “Obstajajo razni sevalni kabli in verjetno še kaj drugega, da se s signalom pokrije predor. Primer je tudi bohinjski predor, kjer je bazna postaja približno 500 metrov oddaljena od njega. V kolikor pa se preveč oddaljujete od naslednje bazne postaje, pa naj se vmes postavi še ena vmesna antena. Ampak nikakor ne v naselju,” so odločeni v štanjelski civilni iniciativi.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano