Njihove omare in stoli postajajo pravi hit

Mize, stoli, stolčki in omare, ki jih izdelujejo v bistriški enoti Varstveno delovnega centra Koper, postajajo pravi hit. Za njihov lesni program so organizatorji namenili tudi izkupiček dobro obiskanega in že tradicionalnega dobrodelnega koncerta Iz srca za srce.

Miza in stoli, ki so jih iz palet in zgoščenk izdelali v bistriški 
enoti VDC.
Miza in stoli, ki so jih iz palet in zgoščenk izdelali v bistriški enoti VDC. 

ILIRSKA BISTRICA > Dobrodelni koncert narodno zabavne in zabavne glasbe Iz srca za srce, že osmi po vrsti, ki so ga minulo nedeljo pripravili v bistriškem Domu na Vidmu, je postregel z glasbo 13 ansamblov in nastopom igralske skupine bistriškega VDC Koper Šajtrga.

Izkupiček koncerta - nabralo se je 1360 evrov - so organizatorji tokrat namenili prav bistriškemu VDC, ki je tudi sicer vsakoletni soorganizator prireditve, ureja pa tudi prireditveni prostor ob koncertu.

Denar bo bistriška enota VDC namenila nakupu strojčkov za obdelavo lesa. Spomladi so namreč zagnali lesni program, ki postaja vse bolj uspešen. “Najprej smo izdelovali majhno pohištvo, stolčke in pručke, iz tega pa se je razvilo večje, kot so omare,” je pojasnila Sonja Munih iz bistriške enote VDC.

Pohištvo, ki ga izdelujejo varovanci ob pomoči prostovoljcev, je posebno že zato, ker ga ustvarijo z reciklažo materiala. Konkretneje iz starih palet, ki jih obrusijo, oblikujejo in prebarvajo, da ima pohištvo pridih starinskega. V lesne dele vgradijo mozaik, ki ga tudi dobijo z reciklažo starih zgoščenk. “Ob tej priložnosti ljudi naprošamo, da nam jih darujejo, če jih imajo odveč,” pravi Munihova.

Izpod rok varovancev tako nastajajo pohištvene umetnine, ki so postale tudi opažene, saj za izdelavo že dobivajo naročila kupcev. “Po naročilu smo delali barske mize in stole in kuhinjsko mizo s stoli,” je pojasnila Munihova. V prihodnosti bodo pohištvo predstavili tudi na razstavi, oblikovali pa bodo tudi katalog.

TMV


Najbolj brano