Niti sodobna ambulanta ne privabi zdravnika

Na zdravstveni postaja v Dutovljah že več kot leto dni čakajo specialista družinske medicine. Njegovo delo zaenkrat nadomeščajo trije upokojeni zdravniki. Z njihovim delom so prebivalci sicer zadovoljni, vendar so ogorčeni nad neažurnim urnikom.

V Dutovljah imajo lepo in sodobno zdravstveno postajo, a 
zdravnika splošne medicine kljub večkratnim razpisom ne 
morejo dobiti. Foto: Marica Uršič Zupan
V Dutovljah imajo lepo in sodobno zdravstveno postajo, a zdravnika splošne medicine kljub večkratnim razpisom ne morejo dobiti. Foto: Marica Uršič Zupan

DUTOVLJE > “V ponedeljek smo nujno rabili zdravnika, klicali smo v ambulanto v Dutovljah, pa se ni oglasil nihče. Ker se je mudilo, smo problem rešili tako, da smo poklicali številko 112,” potarna prebivalec ene od vasi v okolici Dutovelj, za katere zdravstveno oskrbo zagotavlja zdravstvena postaja Dutovlje.

“Da ne bo pomote, s strokovnostjo osebja v dutovski zdravstveni postaji smo zadovoljni, vendar je težava, da ni odprta vsak dan ali pa vsaj po vnaprej znanem urniku,” je povedal Marjan Čuk iz Štanjela, eden od številnih uporabnikov, ki so čedalje bolj ogorčeni zaradi trenutnega slabega stanja dutovske zdravstvene postaje. Ta skrbi za približno 1700 ljudi.

“Nam, ki imamo avtomobil, je še lahko. Kaj pa naj naredijo starejši, ki se v Dutovlje pripeljejo z avtobusom in ugotovijo, da je zdravstvena postaja zaprta?” je težave opisal Čuk, ki ga najbolj moti prav neažurno obveščanje glede odprtosti ambulante.

V Štanjelu na trenutno stanje ne pristajajo in že razmišljajo o ustanovitvi civilne iniciative, če kmalu ne bo boljše rešitve.

Trije upokojeni zdravniki

V ambulanti trenutno izmenično delajo trije upokojeni zdravniki: Franc Tozon, Jože Sila in Nevenka Branka Štefić. Ljudje morajo vsakemu posebej pojasnjevati svoje težave, poleg tega marsikdo toži, da ga različni zdravniki napotijo v različne ambulante, opaža občinska svetnica Neva Filipčič in tudi predsednica tamkajšnje krajevne skupnosti, ki je na sejah občinskega sveta že večkrat opozorila na stanje v dutovskem zdravstvenem domu.

“Ljudje imajo občutek, da so zapuščeni. Ne nazadnje plačujemo zdravstveni sistem tako kot vsi v Sloveniji. Sama sem že večkrat predlagala, da bi ti zdravniki v pokoju lahko pomagali v Sežani, kjer je več zdravnikov, v Dutovlje pa bi namestili stalnega,” je pojasnila Filipčičeva.

V Dutovljah so po sestanku z direktorico Tadejo Pogačnik Godnič, ki je potekal pred dvema tednoma, bolj pomirjeni in pričakujejo rešitev kmalu, vendar ne pred jesenjo.

Iz zdravstvenega doma Sežana pa prihajajo tudi dobre novice. Končno so podpisali pogodbo z drugo pediatrinjo, ki bo delovno mesto nastopila konec oktobra. “Tako se bo lahko specialistka šolske medicine Jožica Mugoša, ki smo ji zelo hvaležni za dolga leta odrekanja in preobremenjenosti, končno odpočila in upokojila,” je še sporočila direktorica.

Veliko dela za manj denarja

“Že veliko časa delamo na tem, da bi dobili zdravnika za dutovsko ambulanto. Razpis je zunaj že dolgo, objavili smo ga v strokovnih revijah, prav tako pa tudi na forumu mladih zdravnikov,” je povedala direktorica. Pacientom svetuje, naj pred obiskom v ambulanto pokličejo in se naročijo.

S podobnimi težavami se soočajo tudi drugod po Sloveniji, v Piranu so na specialista družinske medicine čakali eno leto.

Specializacija družinske medicine namreč sodi med manj zaželene specializacije v Sloveniji. “Veliko je treba delati, zdravniki družinske medicine so neprestano obremenjeni. Za pacienta lahko porabijo največ sedem minut in pol, pa še slabše so plačani,” je o tem, zakaj je težko dobiti zdravnika, povedala Pogačnik Godničeva.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano