Nesporni športni velikan Krasa

Poklon olimpijcu, atletu in prvaku Danilu Žerjalu. Film o Kraševcu, ki ga je nemirni duh popeljal po svetu, je tudi zadnje delo režiserja in neutrudnega kronista skritih zgodb Jadrana Strleta.

Domačini iz Dutovelj so pri filmu sodelovali kot nastopajoči in kot informatorji. Na predpremieri so se fotografirali skupaj z Danilovo hčerjo Anny Žerjal (v sredini).
  Foto: Bogdan Macarol
Domačini iz Dutovelj so pri filmu sodelovali kot nastopajoči in kot informatorji. Na predpremieri so se fotografirali skupaj z Danilovo hčerjo Anny Žerjal (v sredini).  Foto: Bogdan Macarol

DUTOVLJE > V petek so v dutovski osnovni šoli prvič predvajali film Danilo Žerjal, športni velikan Krasa. “Ne eni strani smo veseli, ker smo uspeli pozabi iztrgati tega uspešnega športnika, po drugi strani pa smo žalostni, saj gre za zadnji film Jadrana Strleta in bi mu ob tej priložnosti želeli čestitati in se mu zahvaliti za odličen film,” je povedal Branko Kjuder, predsednik domačega Turističnega društva Kras. Film o Danilu Žerjalu je namreč zadnje delo režiserja Jadrana Strleta, ki je preminil julija.

Danilo Žerjal se je rodil leta 1919 v Dutovljah. Preizkusil se je v treh atletskih disciplinah - metu diska, krogle in kladiva. Kariero je začel v Italiji, po vojni pa je postal eden najboljših jugoslovanskih atletov. Do leta 1952 je bil dvanajstkrat državni reprezentant, sedemkrat jugoslovanski in dvakrat slovenski prvak. Ko se je leta 1952 preselil v Italijo, so vse njegove rekorde v Jugoslaviji izbrisali. Do leta 1957 je kot Danilo Cereali nastopal v Italiji, potem se je preseli v Venezuelo, kjer je bil enajst let državni reprezentant, rekorder v metu diska in kladiva. Je naš edini športnik, ki je nastopil za tri državne reprezentance. Umrl je leta 1984 v prometni nesreči v Caracasu.

Danilu Žerjalu so se poklonili številni domačini, predpremiero je obiskalo približno 240 ljudi.

Domače društvo ima v povezavi s svojim vèlikim rojakom še veliko načrtov, je pojasnil Kjuder: “Dogovarjamo se, da bi organizirali memorial Danila Žerjala, na katerem bi seveda sodelovali tudi venezuelski atleti. Poleg tega pa si želimo, da bi mu končno priznali vse njegove rezultate, ki so jih po njegovi selitvi v Italijo izbrisali.”

Kdaj bo uradna premiera filma, še ni znano, kot tudi ne, kdaj si bo mogoče film ogledati po televiziji. Bo pa do konca septembra v Bunčetovi domačiji na ogled fotografska razstava Bogdana Macarola, ki prikazuje nastajanje filma.

PEM


Najbolj brano