Nehigienično kadrovanje porotnikov?

Predlog kandidatov za sodnike porotnike je v Postojni pospremilo kar nekaj grobih očitkov. Izmed sicer maloštevilnih predlogov je občinski svet namreč koprskemu okrožnemu sodišču predlagal tudi tri osebe iz kroga županove liste Mi znamo - občinskega svetnika Roberta Pavšiča, njegovo ženo in partnerko podžupana Andreja Berginca. Černač je kolegoma iz Mi znamo, ki sta glasovala tako rekoč sama zase, zato svetoval “malo samorefleksije in samovzdržnosti”, a ta kritike “svetovnega prvaka v političnem kadrovanju” nista vzela resno.



Postojnski občinski svet, v katerem sedita tudi tesna sodelavca župana Igorja Marentiča  Andrej Berginc in Robert 
Pavšič (na fotografiji si sledijo z leve), je za sodnike porotnike 
predlagal tudi Pavšiča in njegovo ženo ter Berginčevo 
partnerko.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Postojnski občinski svet, v katerem sedita tudi tesna sodelavca župana Igorja Marentiča Andrej Berginc in Robert Pavšič (na fotografiji si sledijo z leve), je za sodnike porotnike predlagal tudi Pavšiča in njegovo ženo ter Berginčevo partnerko.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnski občinski svet je na poziv Okrožnega sodišče v Kopru predlagal osem kandidatov za sodnike porotnike, ki so se prijavili oziroma bili predlagani na predhodni občinski poziv. Med njimi so nekatera imena dvignila kar nekaj prahu.

“V zadnjem letu smo bili na občini priča izrazito grobemu prijateljskemu, družinskemu, klientelističnemu kadrovanju na vseh ravneh, od občine do Zavoda Znanje in podjetja Postojna turizem. Zdaj vidim, da se ta praksa prenaša tudi na sodišče. Zaupanje ljudstva v neodvisnost pravosodja je na tako nizki točki, s takimi potezami pa bo to zaupanje še bistveno nižje,” se je na predlog, da občinski svet za sodnike porotnike predlaga občinskega svetnika in predstavnika občine za odnose z javnostjo Roberta Pavšiča (Mi znamo), njegovo ženo Alenko Bergant Pavšič in Tanjo Belčič, partnerko podžupana Andreja Berginca (Mi znamo), odzval Zvone Černač (SDS).

“Malo samorefleksije, samovzdržnosti bi pa le bilo potrebne pri tem,” je svetoval. Po njegovem mnenju takšno ravnanje kaže na poskus “tajkunizacije občine preko osebnih klientelističnih povezav, namestitev, kadrovanj, kar ni dobro za nobenega, predvsem pa se je doslej pokazalo, da se je vsaka taka oblast sfižila in sesula sama vase”.

Na Okrožnem sodišču v Kopru so nam pojasnili, da se je v zadnjem času potrebno število sodnikov porotnikov precej zmanjšalo, saj je senatno sojenje obvezno le še v mladoletniških kazenskih zadevah, medtem ko se lahko polnoletni obtoženci na predobravnavnem naroku (če krivde po obtožbi ne priznajo) odpovejo senatnemu sojenju. Tega se v praksi posluži več kot 70 odstotkov obtožencev. Prav tako senatno sojenje ni več predvideno v zakonskih sporih ter sporih o razmerju med starši in otroki. V zadnjem letu so na koprskem okrožnem sodišču v mladoletniških kazenskih zadevah sodniki porotniki sodelovali v 73 primerih, v kazenskih zadevah s polnoletnimi storilci pa v 162 primerih.

Kandidirali so sami

Pavšič je Černaču odvrnil, da je šlo pri kandidaturi omenjenih oseb za “povsem samoiniciativno zadevo, brez kakršnihkoli predlogov, mnenj ali pritiskov tako župana kot liste Mi znamo”. “Mi je pa malo čudno sprejemati kritike o političnem kadrovanju od svetovnega prvaka v političnem kadrovanju,” Pavšič Černaču ni ostal dolžan.

Berginc pa je dejal, da ne ve, s čim in kako naj bi sam kakorkoli vplival na svojo partnerko v njeni svobodni odločitvi, da bi bila porotnica za mladoletniški kriminal. “Vsako sejo ste začeli na nož. Zakaj, veste samo vi. Enega kančka nimate neke prave miselnosti, da bi se nekje skupaj našli in mogoče sodelovali,,” je Černaču očital Berginc.

Černač pa je še pripomnil, da sta Pavšič in Berginc del osnovnošolske vzgoje “očitno prešpricala ali pa preslišala”. “Nimam namena, da bi ju danes poučeval o etiki, morali in o pravi meri,” je dejal na zadnji letošnji seji.

Okrožno sodišče v Kopru je objavilo poziv za predlaganje kandidatov za 180 sodnikov porotnikov. Rok se je iztekel v ponedeljek. Kandidate so lahko predlagali občinski sveti in interesne organizacije z območja sodišča, ne pa politične stranke. Predsednik višjega sodišča imenuje sodnike porotnike izmed kandidatov v sorazmerju s številom prebivalcev občine oziroma članov interesne organizacije. Za porotnika, katerega mandat traja pet let, je lahko imenovan slovenski državljan, star najmanj trideset let, ki ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, ki je zdravstveno ter osebnostno primeren za izvajanje sodne oblasti in obvlada slovenski jezik. Porotnikom za sodelovanje pri sojenju pripada nagrada v višini dva evra bruto za vsake začete pol ure, povračilo potnih stroškov, bolj oddaljenim še dnevnice in prenočišča; zaposlenim pa zaradi odsotnosti z dela tudi nadomestilo plače.

Glasovali o paketu

Černač je predlagal, da občinski svet zato glasuje o vsakem kandidatu posebej, a njegov predlog ni bil sprejet. Svetniki so zato glasovali o paketu vseh osmih kandidatov in ga s 14 glasovi za in osmimi vzdržanimi potrdili. Za porotnike so tako poleg navedenih predlagali še Teo Konrad, ki je tudi občinska svetnica, Mirka Jenčka, Valterja Urha, Petro Košnik in Romano Derenčin.

Goran Blaško, predsednik občinske komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, je pojasnil, da so glede na razpis sodišča in občine ter jasne kriterije skozi sito prišli vsi, ki so bili predlagani oziroma so se sami prijavili. “S pravnoformalnega vidika nimam nobenega zadržka do kogarkoli.” Za območje postojnske občine bo skupno imenovanih 19 sodnikov porotnikov.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano