Ne zadovoljimo se z videzom politikov

Krajevni praznik KS Senožeče, ki so ga praznovali v Dolenji vasi, je minil v razmisleku o demokraciji v Sloveniji. Slavnostni govornik Andraž Teršek je pozval h kritičnosti do državnih institucij: “V nasprotnem primeru se nam lahko zgodi, da bodo naslednje volitve predstava brez tona in spektakel brez slike.”

Govor  Andraža Terška v Dolenji vasi je požel veliko odobravanja številnih poslušalcev. Foto: Petra Mezinec
Govor Andraža Terška v Dolenji vasi je požel veliko odobravanja številnih poslušalcev. Foto: Petra Mezinec

DOLENJA VAS > Ob krajevnem prazniku se domačini spominjajo zverinskega poboja sedmih domačinov z Albinom Šucem na čelu, ki so jih nacisti pred 71 leti vrgli v gorečo hišo.

“Čas je, da se spravimo, pozabimo preteklosti in gradimo prihodnost. Taki dogodki pa naj nas opominjajo na grozote 2. svetovne vojne,” je povedala Alenka Štrucl Dovgan, županja Občine Divača. Bojan Pahor, predsednik območnega združenja Zveze združenj borcev za vrednote NOB Sežana, je poudaril, da žrtev ne smemo nikoli pozabiti: “Zaradi njih govorimo v maternem jeziku in živimo v svobodi.”

Obeležja preteklosti pa so tudi priložnost za razmislek o vlogi politike, vrednotah in demokraciji v današnjem času. “Trudim se verjeti v demokracijo. Ne v samo idejo demokracije, temveč v demokracijo, ki jo živimo vsak dan,” je dejal slavnostni govornik Andraž Teršek. To pa ni lahko, saj najvišji predstavniki države ne skrbijo najbolje za državljane. Pa bi morali. Ne zato, ker bi bilo to njihovo darilo ali miloščina, ampak ker tako piše v ustavi, je dejal Teršek in dodal, da nosijo pomemben del odgovornosti tudi pravniki in sodišča, ki se še vedno premalo zavedajo pomena ustavnih načel, kot so pravna in socialna država, socialne pravice ter ustavne določbe o družbeni vlogi lastnine. “To je tista točka, ki bi jo morali politiki, pravniki in sodniki uporabiti za strog nadzor nad divjaštvom neoliberalnega kapitalizma in njegovo zamejitev,” je povedal Teršek in požel velik aplavz. “S pravilnim razumevanjem ustave bi lahko spremenili podobo delavstva in mu vrnili čast in dostojanstvo.”

A kljub razočaranju, jezi in nezadovoljstvu je treba vztrajati. Zgodovina dokazuje, da je svet mogoče spreminjati, je dejal Teršek in poslušalce pozval k odgovornosti in kritičnosti na volitvah: “Politikom malomarnosti in sprijenosti ne smemo brezbrižno odpuščati. Vselej in ves čas moramo biti pripravljeni poslušati ljudi, ne pa se zadovoljiti z njihovim videzom.”

Vsem je zaželel srečnejšo roko pri izbiri demokratičnih predstavnikov. “In ohranitev tistega, kar je predmet našega upravičenega ponosa. Tudi in predvsem zmage nad fašizmom in kolaboracijo,” je zaključil Teršek.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano