Ne vedo več, kaj še lahko črtajo

Pivški župan Robert Smrdelj pravi, da bi znižanje povprečnine, s katerim grozi vlada, za občino pomenilo izjemno velik udarec. Na udaru bi bile predvsem “mehke” vsebine, novih investicij, z izjemo že načrtovanih, pa sploh ne bi bilo več.

Dotrajana notranjost Krpanovega doma naj bi letos le začela dobivati novo podobo. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Dotrajana notranjost Krpanovega doma naj bi letos le začela dobivati novo podobo. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Finančno zajetna obnova vodovodnega sistema in obnova notranjosti Krpanovega doma sta glavni naložbi, ki ju bo pivška občina začela izvajati v letu 2015. Letos je predviden tudi zaključek financiranja izgradnje kanalizacije in nove čistilne naprave, ki sta bili dokončani decembra, ter nadaljevanje projekta celovite ureditve kompleksa Parka vojaške zgodovine. Za kaj več ob vseh ostalih (obveznih) nalogah pri 13 milijonskem proračunu ne bo več denarja.

Krpanov dom bo; kaj pa vodovod?

Pivški župan Robert Smrdelj sicer ne skriva zaskrbljenosti niti glede izvajanja projekta obnove vodovoda, ki ga načrtujejo skupaj s postojnsko občino. Potem ko je vlada namreč projekt prenesla v novo finančno perspektivo in obljubila, da ga bo v njej obravnavala prednostno, ostaja odprt delež evropskega in državnega sofinanciranja. Če se bo ta, kot načrtuje vlada, znižal z 90 na 75 odstotkov, kar bi pomenilo višje breme za občine, je izvedljivost ponovno pod vprašajem, je bil neposreden Smrdelj. Dogovarjanja o tem še potekajo.

Občina pa ima že odobrenih dobrih 650.00 evrov za sofinanciranje obnove notranjosti Krpanovega doma, ki je skupno ocenjena na 900.000 evrov. Trenutno je odprt razpis za izbor izvajalca. Dela bodo med drugim zajemala obnovo strehe, ki zamaka, obnovo in razširitev knjižnice, vgradnjo dvigala, ureditev novega sanitarnega vozla, nove večnamenske dvorane za prireditve in razstave ter ureditev vhodne avle, pa tudi nekaj nujnih del v kinodvorani.

Negotove naložbe

Občina Pivka se bo v prvem letošnjem tromesečju sicer začasno financirala, saj je sprejem proračuna predviden šele na februarski seji. Smrdelj je dejal, da posledic za občino zaradi tega ni. “Osnovni razlog za zamik sprejema proračuna je, da še nimamo jasnih proračunskih izhodišč. Glede na pogajanja z vlado v zvezi z višino povprečnine še ne vemo točno, kaj se bo izcimilo. Če želimo imeti čim bolj realen proračun, je prav počakati na te izsledke.

Na pivški občini so izračunali, da bi v primeru napovedanega znižanja povprečnine in ukinitve sofinanciranja investicij, ki že zdaj znaša le dva odstotka primerne porabe občin od v zakonu določenih šestih odstotkov, izgubili okrog 420.000 evrov. “Po pravici povedano, ne vem, kaj točno bi lahko v tem primeru še umaknili iz proračuna. Na udaru bi bile zagotovo predvsem mehke vsebine oziroma vse tisto, kar ni neposredno vezano na izvajanje projektov, ki so v teku. Novih investicij skoraj ne moremo pričakovati. Zelo verjetno je tudi, da bi postali veliko bolj neredni plačniki,” je še izpostavil Smrdelj.

VERONIKA. R. ŽENKO


Najbolj brano