Ne smejo nazaj v šolo po nahrbtnike

V sežanski osnovni šoli imajo to jesen zmedo. Učenci, ki po pouku zapustijo šolo zaradi obšolskih dejavnosti, se vanjo - razen v spremstvu - ne smejo več vrniti, pa četudi še ni odbila ura zaključka podaljšanega bivanja ali odhoda šolskega avtobusa. Tako nekateri ostanejo brez kosila, drugi si morajo zamenjati urnik v glasbeni šoli, tretji iskati spremstvo.

  Učenci Osnovne šole v Sežani se, potem  ko so zapustili šolo,  vanjo istega dne  ne smejo več vrniti, razen v spremstvu  Foto: Lea Kalc Furlanič
Učenci Osnovne šole v Sežani se, potem ko so zapustili šolo, vanjo istega dne ne smejo več vrniti, razen v spremstvu  Foto: Lea Kalc Furlanič

SEŽANA > “Boste kaj pisali v Primorskih novicah o tem, kakšen režim imamo po novem v sežanski šoli? Jaz ne vem, kaj naj naredim. Nobene none nimam v bližini, ki bi lahko spremljala hčerko v glasbeno šolo in nazaj,” je klicala razburjena bralka na naše uredništvo. In sledilo je še kar nekaj klicev, vsi s podobno temo. Na osnovni šoli so namreč z novim šolskim letom uvedli nov način zapuščanja šole: učencem, ko so šolo zapustili, namreč prepoveduje vrnitev vanjo, razen v spremstvu.

Nekateri bi otroke kar prepisali

“Kako bo hodil sin v glasbeno šolo in kako hčerka v jezikovni tečaj na Aro? Naj z ženo vzameva vsak dan dopust, da ju hodiva iskat? Saj ga bova porabila v dveh mesecih!. Razmišljam, da bi ju prepisal kar na dutovsko šolo, če bi le imeli boljše avtobusne zveze,” je svoje težave povedal prizadeti oče.

“Moja hči ima ob petkih pouk instrumenta v sto metrov oddaljeni glasbeni šoli takoj po pouku, zato se je vselej iz glasbene šole vrnila nazaj v šolo na kosilo in v podaljšanem bivanju počakala konec moje službe. Od uvedbe novih pravil pa mora kje izven šole s praznim želodcem počakati, da končam službo in se odpeljemo domov,” nas je seznanila še ena od zgroženih mam, ko so se začeli kazati prvi zapleti.

Druga je povedala, da ima njen otrok med koncem in uro izbirnega predmeta dve prosti uri, ki ju lahko izkoristi tako, da gre domov na kosilo, saj ne obiskuje več podaljšanega bivanja. “A kaj, ko ne sme več prestopiti praga šole, potem ko jo je zapustil, razen s spremstvom,” je opisala svojo izkušnjo. Vsi sogovorniki želijo ostati anonimni.

Po pripovedovanju še drugih staršev je primerov več, posebno neprijetno je učencem vozačem, saj vse svoje obšolske dejavnosti opravijo v času do odhoda šolskega avtobusa ali do odhoda staršev iz službe. Nekatere vasi (Avber, Ponikve, Štjak, Veliko Polje) so namreč od Sežane oddaljene več kot deset kilometrov, zato poskušajo Glasbena šola in drugi izvajalci zunajšolskih dejavnosti te izpeljati v zgodnjih popoldanskih urah, da staršem ni treba voziti otrok ponovno v Sežano pozno popoldne.

Šola in starši iščejo ugodno rešitev

Ravnateljica šole, Jadranka Mihalič, o tej temi z nami ni želela razpravljati, dejala je le, da se z ministrstvom za šolstvo in s svetom staršev dogovarjajo o najustreznejši rešitvi. Sicer pa je 15. septembra staršem poslala dopis, v katerem jasno piše, da jih je ministrstvo opozorilo, da odhodov učencev iz šole niti ob podpisu soglasja staršev ne smejo dovoliti.

Predsednik sveta staršev Dragan Sikirica pa je za PN povedal: “Ocenjujem, da se vodstvo šole s temi ukrepi želi obvarovati pred odgovornostjo, da se otrokom v času njihovega odhoda iz šole zaradi izvenšolskih dejavnosti kaj pripeti.” In dodal, da po védenju sveta staršev doslej kakršnih koli nezgod otrok ni bilo. Sestanek, na katerem bodo na to temo oblikovali skupno stališče in sprejeli sklep, bo sklical brž, ko bodo našli zakonske rešitve, ki bi utegnile rešiti nastale zaplete. Zato na ministrstvu za izobraževanje kot pravnik sam preverja, ali obstaja zakonska podlaga, na kateri bi lahko poiskali rešitev za predčasno odhajanje oziroma ponovno prihajanje učencev iz šole in v šolo.

V Glasbeni šoli so morali spremeniti urnike

V Glasbeni šoli Sežana so težave sežanskih šolarjev zaradi prepovedi vračanja v šolo zaznali kmalu po začetku šolskega leta. Čeprav so sami urnike postavili že 3. septembra, so morali nekatere prav zaradi osnovne šole spremeniti, je potrdil ravnatelj Ivo Bašić: “Odkar imajo v šoli nov red, rešujemo urnik obiska glasbene šole pri 22 učencih. Tako smo, denimo, premaknili ure glasbene teorije na kasnejše, kar pomeni, da bodo otroci dlje v popoldneve obremenjeni z obšolskimi dejavnostmi, kar posebno za mlajše - ni prijetno.”

Poleg tega je moralo tudi več učiteljev instrumentov pouk premakniti na kasnejše ure, nekateri starši pa da so si uspeli zagotoviti spremstvo. “Žal zdrav razum in logika v družbenem sistemu, ki temelji na številnih zakonih in pravilnikih, ne velja nič. Naši otroci pa, namesto da bi si krepili samostojnost, postajajo vse bolj odvisni od odraslih,” sklene Bašić.

Ponekod težave rešujejo

In kako s temi zakonskimi normativi shajajo v drugih šolah? V osnovni šoli v Komnu nimajo takih težav, pojasnjuje ravnateljica Nives Cek: “Naši učitelji imajo sezname, kateri otroci, kdaj in kam odhajajo po rednem pouku, ves čas jih preverjajo in preštevajo. Kar sicer ni prijetno opravilo in terja dobro organiziranost, a smo, ukinitvi ene delavke za podaljšano bivanje navkljub, napeli vse sile, da bivanje oziroma dejavnosti na šoli po pouku normalno tečejo naprej.”

Nazaj v šolo se lahko brez spremstva vračajo tudi otroci v Hrpeljah, pravi ravnatelj Sebastjan Mavrič. “Če se po koncu pouka oziroma v času podaljšanega bivanja vrnejo v šolo h kateri od dejavnosti, lahko to storijo brez težav. Učitelji vedo, kakšne obveznosti imajo učenci, otroci pa so takega reda tudi navajeni,” pravi ravnatelj.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano