Ne le knjige, domov lahko nesejo tudi igrače

Da je knjižnica lahko namenjena tudi igranju in da si je v njej mogoče sposoditi igrače, te dni spoznavajo njeni najmlajši uporabniki. Bistriška knjižnica Makse Samsa je namreč zalogo knjižničnega gradiva obogatila z nakupom igrač, ki si jih je od začetka julija mogoče brezplačno izposoditi. Ali pa se z njimi poigrati v prostorih knjižnice.

Najmlajši se lahko poigrajo v igralnem kotičku, ki ga je 
knjižnica uredila v glasbeni sobi, igrače pa lahko za 18 dni 
odnesejo tudi domov. Foto: Tina M. Valenčič
Najmlajši se lahko poigrajo v igralnem kotičku, ki ga je knjižnica uredila v glasbeni sobi, igrače pa lahko za 18 dni odnesejo tudi domov. Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Knjižnica Makse Samsa je že lani na mladinskem oddelku odprla Igroteko - kotiček, kjer se vse starostne skupine otrok lahko učijo, zabavajo in družijo, v igralnih kotičkih pa z igračami tudi igrajo.

V začetku letošnjega julija je knjižnica začela igrače posojati na dom. ”Pobudo smo pravzaprav dobili od staršev, ker se zavedamo socialne stiske družin. Veliko staršev je brezposelnih, igrače pa so zelo drage in vse teže si jih je mogoče privoščiti,” je pojasnila direktorica knjižnice Damijana Hrabar.

Gre za družabne in didaktične igre in igrače, kot so spomin, različni kvizi in sestavljanke, kocke in podobno. Njihove cene pa lahko dosežejo tudi 50 ali več evrov. Vse igrače ustrezajo normativom varnih igrač, saj želi knjižnica otrokom ponuditi dobro igračo, ki je lepo oblikovana in vodi v ustvarjalno in domišljijsko igro. Za večjo varnost poskrbijo v knjižnici tako, da uporabljene igrače pred ponovno izposojo razkužijo.

Z izposojo igrač želi knjižnica k branju pritegniti tudi najmlajše. Prek poletja sicer za osnovnošolske otroke že 13 let poteka projekt Bralni črv ali počitniška bralna značka, v kateri otroci preberejo pet knjig po lastnem izboru. V Bralnem črvu letos sodeluje približno 50 otrok bistriške občine. Starejšim bralcem pa je namenjen projekt Primorci beremo.

Igrače si najmlajši - seveda v spremstvu odraslih - izposodijo brezplačno za 18 delovnih dni. Domov naenkrat lahko odnesejo po eno igračo, doma pa naj ob igri le skrbno pazijo nanjo, saj bodo morali starši v primeru poškodovane ali pomanjkljivo vrnjene igrače zanjo plačati odškodnino.

Ker v zbirki igrač na posodo prevladujejo družabne igre, se bodo otroci z igro lahko marsikaj naučili. Denimo medsebojnih odnosov z drugimi igralci, upoštevanja pravil in sodelovanja, kar je z vidika razvoja otrokove osebnosti ključnega pomena, menijo v knjižnici.

Kot pravi Hrabarjeva, pomembno je, da se skupaj z otroci igrajo tudi starši. Starše želijo namreč spodbuditi k druženju z otroki, slednje pa navaditi na izposojo in uporabo skupnih dobrin in vzgajati za odgovornost do izposojenega gradiva.

Da bi še dopolnili zbirko igrač za izposojo, se v knjižnici ne bi odrekli donacijam tovrstnih igrač, predvsem od podjetij, ki jih izdelujejo ali prodajajo. Donacija bi podjetjem namreč pomenila tudi reklamo, je povedala Hrabarjeva.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano