Nazdravili so vodi, da bodo lahko tudi razvoju

Veliko ministrov se je že sprehajalo po starem Štanjelu in obljubljalo marsikaj. A pretekla so dolga leta, da so Štanjelci s pomočjo občine in države te dni končno nazdravili z vodo iz vodovoda. Pod ličnim starim tlakom pa so zdaj speljane tudi kanalizacijske cevi in vse za električno in optično napeljavo. Vse to je predpogoj za začetek razvoja naselja.

Še pred nekaj meseci je bila ta ulica prekopana, zdaj pa se lahko Štanjelci pohvalijo z urejeno kanalizacijo in vodovodno napeljavo, poleg tega je pod tlakom vse nared tudi za električno in optično napeljavo Foto: Petra Mezinec
Še pred nekaj meseci je bila ta ulica prekopana, zdaj pa se lahko Štanjelci pohvalijo z urejeno kanalizacijo in vodovodno napeljavo, poleg tega je pod tlakom vse nared tudi za električno in optično napeljavo Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > Že skoraj štirinajst dni lahko prebivalci zgornjega, starega dela Štanjela, odprejo pipo, iz katere priteče voda iz javnega vodovoda. To je zanje velik dosežek, na katerega so čakali več desetletij.

Novo življenje za stare zidove in nove družine

Po starem delu Štanjela se sprehodimo z Vojkom Markočičem, ki je na ureditev kanalizacije in vodovoda težko čakal, saj se je lahko z družino zdaj končno lahko vselil v sicer že vrsto let obnovljeno hišo. “Štanjel lahko zdaj zaživi, saj je tako opremljen postal zanimiv za ljudi. Na žalost je stanje tako, da trenutno tu stalno živi le malo ljudi, pa še to so večinoma starejši,” pove Markočič in pokaže na ulico, ki je pridobila težko pričakovano infrastrukturo. Stanje trenutno ni najbolj vzpodbudno. Od približno 40 hiš jih je naseljenih le polovica, v njih pa živi približno 45 ljudi. Za vodo je v vseh poskrbljeno, na popolno kanalizacijsko ureditev pa bo moralo devet hiš še počakati na boljše čase, nam pove Markočič.

Predpogoj za razvoj turizma

Kljub temu se vsi strinjajo, da gre za velik korak naprej. Tako pravi tudi Ivo Kobal, predsednik Vaške skupnosti Štanjel: “Vsekakor gre za veliko pridobitev. Vemo, da je kanalizacija pogoj za obstanek življenja v Štanjelu.” V vaški skupnosti pričakujejo, da ureditev Štanjela pomeni tudi zagon turizma, saj brez urejene osnovne infrastrukture izvajanje marsikatere storitve za turiste ni mogoče.

V tla so zakopali pol milijona

Strošek naložbe je znašal slabega pol milijona evrov, je povedal komenski župan Danijel Božič. Občina pričakuje, da jim bo država plačala tri petine naložbe oziroma jim nakazala denar, ki so ga sami že morali plačati izvajalcem.

Poleg vodovoda in kanalizacije je pod zemljo vse nared tudi za priklop optičnega in električnega omrežja. Kdaj se bo to zgodilo, pa ni odvisno od občine, saj to ni občinska infrastruktura.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano