Naš skupni spomin

Drevi ob 18.30 bo v Škrateljnovi hiši v Divači pogovorni večer, na katerem bo več gostov osvetlilo spomine na sošolca, znanca in prijatelja Jadrana Sterleta. Večer bo vodil organizator Pogovornih večerov Divača - mesto nad Reko, Stojan Lipolt.

Jadran Sterle Foto: Andraž Gombač
Jadran Sterle Foto: Andraž Gombač

DIVAČA > Moč kolektivnega spomina v filmskih zapisih Jadrana Sterleta je naslov današnjega pogovornega večera, za katerega je Stojan Lipolt zbral nekaj sogovornikov, ki so poznali in delali skupaj s pokojnim Sterletom.

Izhodišče pogovora bo Sterletova izjemno bogata filmska zakladnica, ki se vsebinsko navezuje na Kras oziroma Primorsko: Filmi Arheologija Krasa, Zazidan kamen Krasa, Pastirske hiške na Krasu, Osvatina - poganski ogenj, Sveta voda Uročka, Korenine slovenskega morja, Mreže spomina, Zakriti premogovniki Krasa, … so odpirali in na gledljiv način predstavili gledalcem pozabljene teme.

O nastajanju filmov in o Sterletovih iskanjih bodo spregovorili njegovi prijatelji ter soustvarjalci filmov: novinar in fotograf Bogdan Macarol, fotografinja Jožica Zafred, arhitekt in Sterletov sošolec Marjan Vrabec, publicist in raziskovalec kraške kulturne dediščine Boris Čok, vodja ribiškega muzeja v Križu pri Trstu Franco Cossutta, raziskovalec sredozemske kulturne dediščine Slobodan Simič Sime ter poznavalec tehnične dediščine dr. Tadej Brate.

Jadran Sterle (1949-2014) je bil novinar, scenarist, urednik, prevajalec in režiser. Kot pronicljiv, široko razgledan intelektualec je za televizijo in v koprodukcijah ustvaril obsežen opus več kot sto dokumentarnih filmov.LKF


Najbolj brano