Narava je ustvarila oder in dvorano

Takšno prizorišče za prireditve, kot ga je v Tnelovi pečini ustvarila narava, srečamo malo kje: z udorom stropa je oblikovala stopničast prostor za obiskovalce, v jami pa ob lepi dvorani še “oder”, dvignjen od tal in okrašen s kapniki.

Ne samo, da je oder v Tinejelovi pečini ravno prav dvignjen od tal, tudi od stene je odmaknjen, kar omogoča dobro osvetlitev.  Foto: Franci Malečkar
Ne samo, da je oder v Tinejelovi pečini ravno prav dvignjen od tal, tudi od stene je odmaknjen, kar omogoča dobro osvetlitev.  Foto: Franci Malečkar

MATERIJA > V jamskem katastru je 75 metrov dolga in enajst metrov globoka jama popisana kot Pečina pri starih vrtih, domačini pa ji rečejo Tnelova ali Brdkova pečina - po lastniku zemlje.

Ker je lahko dostopna, saj leži tik ob cesti, so Občina Hrpelje-Kozina, Prostovoljno gasilsko društvo Materija in Jamarsko društvo Dimnice v petek pripravili v njej koncert Ženske vokalne skupin Lanišće in Dua Skarabej. Da je bilo opozorilo prirediteljev, naj se toplo oblečejo, koristno, so ugotovili predvsem tisti, ki so koncertu niso prisluhnili globlje v jami. Ker je nastala z udorom stropa, ima vse značilnosti ledenice: “Pozimi pade vanjo hladen zrak in v njej zaradi teže vztraja globoko v poletje,” pojasni Franc Malečkar iz Jamarskega društva Dimnice. Medtem ko v običajnih jamah tudi pozimi temperatura zlahka doseže 12 stopinj Celzija, tu skoraj nikoli ne preseže osmih stopinj.

Prav udor stropa je oblikoval lep “amfiteater”, kot nalašč za kulturne prireditve: ostanki stropa so obstali v obliki stožca, ki se stopničasto spušča proti pet metrov nižje ležeči dvorani. Ob njenem robu je tri metre nad tlemi narava ustvarila oder in s kapniki poskrbela še za “sceno”. Si torej jama lahko obeta še več kulturnih prireditev? Malečkar je glede tega previden: “Vsak dogodek in vsak poseg v jamo vpliva na vse, kar je v njej. Res pa je, da je bila ta jama že preoblikovana, saj so jo v preteklosti uporabljali za drobnico.”

So pa prireditve v jami smiselne, če se obiskovalci zavedo, kako lep, a tudi občutljiv jamski svet imamo.

MUZ


Najbolj brano