Namesto v dom pomoč na domu

Cena subvencionirane urne postavke za pomoč na domu se giblje med 4,04 evra v Divači in 6,21 evra v Sežani. Razlike so predvsem posledica različnih subvencij občin. A prav v sežanski, kjer je ta najbolj skromna, morajo upravičenci (starejše in invalidi) nanjo celo čakati.

Eden od treh izvajalcev pomoči na domu na območju bivše sežanske občine je tudi sežanski 
dom upokojencev. Ker potrebe po pomoči naraščajo, trenutno za pomoč na domu v Sežani  
čakajo štirje upravičenci. Foto: Petra Mezinec
Eden od treh izvajalcev pomoči na domu na območju bivše sežanske občine je tudi sežanski dom upokojencev. Ker potrebe po pomoči naraščajo, trenutno za pomoč na domu v Sežani čakajo štirje upravičenci. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA, KOMEN, DIVAČA HRPELJE-KOZINA > V občini Sežana storitev pomoči na domu izvaja Dom upokojencev Sežana. “Trenutno so v čakalni vrsti štirje upravičenci, od tega je en upravičenec za jutranjo nego. Žal postajajo čakalne vrste realnost, tudi na Primorskem,” pojasni Rosana Šturm, direktorica Doma upokojencev Sežana. V oskrbi imajo sicer 34 uporabnikov, še 35-im pa dostavljajo kosila.

Več vzrokov za več pomoči na domu

Vzrokov za čakanje je več, našteje Šturmova: “Vse večje število starostnikov; svojci, ki nimajo časa, znanja ali zmožnosti za ostarele starše in svojce; podaljševanje delovnih obveznosti; sodoben način življenja ter ekonomsko-finančni vidiki, zaradi katerih ostareli ne odhajajo v dom, temveč ostajajo doma, so nekateri izmed vzrokov, da potrebe po pomoči na domu rastejo. Svoje pridajo še čakalne vrste za namestitev v institucionalno varstvo.”

Najnižje cene v Divači, najvišje v Sežani

Največ za pomoč na domu plačujejo prav v sežanski občini, kjer je cena ure za pomoč na domu najvišja. Sežanska občina med vsemi štirimi občinami nudi najnižje subvencije, saj krije le 60 odstotkov ekonomske cene. Zato morajo oskrbovanci med delavnikom plačati 6,21 evra na uro. Ekonomska cena sicer znaša 16,72 evra. Najbolj radodarni so v občini Hrpelje-Kozina, kjer občina primakne kar tri četrtine cene, zato oskrbovanci na uro plačajo le 4,06 evra. V Divači je cena za dva centa nižja, a je tam pri ponudniku Vezi Vizija ekonomska cena za dva evra nižja kot drugod, subvencija divaške občine pa znaša 70 odstotkov. Komenska občina pa subvencionira 65 odstotkov ekonomske cene, urna postavka za pomoč na domu znaša 5,44 evra.

Potrebovali bi dodatno zaposlitev

Storitev v sežanski občini izvajajo štiri socialne oskrbovalke, ki so zaposlene za nedoločen čas. “Glede na sedanje stanje ocenjujemo, da bi potrebovali še eno oskrbovalko vsaj za polovičen delovni čas. Seveda je to odvisno od potreb uporabnikov,” pravi Šturmova.

Na primeru pojasni: “Lahko bi se na primer 'čez noč' pojavil uporabnik, ki bi potreboval štiri ure oskrbe na dan, pet dni v tednu, to pa bi v mesečnem fondu pomenilo 80 ur oskrbe, kar je po pravilniku - 20 ur tedensko - zgornja omejitev za izvajanje oskrbe za posameznega uporabnika. Za izvajanje pomoči takemu uporabniku bi potrebovali socialno oskrbovalko za polovičen delovni čas samo zanj.”

Več vrst pomoči

Pomoč na domu se nanaša na tri sklope opravil: pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih, gospodinjsko pomoč >in pomoč pri ohranjanju socialnih stikov. Za občinsko podprto pomoč na domu lahko zaprosijo različne skupine ljudi: >osebe, stare nad 65 let, > osebe s statusom invalida in druge invalidne osebe, kronično bolni in > osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja ter hudo bolan otrok ali otrok s težko motnjo v razvoju, ki ni vključen v organizirane oblike varstva.

Povsod več povpraševanja

Pomoč na domu v občini Komen in v občini Hrpelje-Kozina opravlja Zavod za socialno oskrbo Pristan. Na Komenskem oskrbujejo 23, v občini Hrpelje-Kozina pa 22 uporabnikov. V vsaki občini sta po dve oskrbovalki, dodatno pomoč pa zagotavlja sodelavka po podjemni pogodbi.

V teh dveh občinah nimajo čakalnih vrst, je pa res, je pojasnila vodja pomoči Ivana Lavrenčič, da beležijo porast povpraševanja. “Običajno uspemo storitev nuditi takoj. Strokovna vodja je ves čas izvajanja pomoči v stiku z uporabniki in svojci, preverja potrebe in želje ter rešuje sprotne težave in predlaga drugačne oblike pomoči,” je še povedala Lavrenčičeva.

Iz Centra za socialno delo jih pogosto obvestijo o novih potencialnih uporabnikih, ki bi pomoč po njihovih ocenah potrebovali.

V Divači, kjer za pomoč na domu skrbi podjetje Vezi Vizija iz Štorij, so nam povedali, da trenutno skrbijo za 29 ljudi, poleg tega pa vsak dan razvozijo še od 15 do 19 toplih obrokov. Tudi tu zaenkrat čakalnih vrst ni, nam pojasni Darja Grilj Baša, koordinatorica programa pomoč na domu.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano