Namesto na Sviščake na smučanje na Platak

Občina Ilirska Bistrica bo med šolskimi počitnicami za vse občane organizirala smučarski avtobus, ki bo po subvencionirani ceni vozil na hrvaško smučišče Platak v zaledju Reke. Smučišče Sviščaki letos namreč ne obratuje, saj občina zaradi pomanjkanja denarja za vzdrževanje dotrajanih naprav najemne pogodbe ni več sklenila.

Fotografija je simbolična. Foto: Igor Mušič
Fotografija je simbolična. Foto: Igor Mušič

ILIRSKA BISTRICA > Organizacija smučarskega avtobusa je dobra novica predvsem za člane Smučarskega kluba Snežnik, v sodelovanju s katerim bo za otroke organiziran tudi smučarski tečaj.

Smučarski avtobus bo vsak dan med počitnicami, od 23, do 27. februarja, iz Ilirske Bistrice odhajal ob 8. uri, iz Platka se bo vračal ob 16. uri. Cena celodnevne smučarske karte in prevoza bo znašala tri evre za mlajše otroke (do šest let), sedem za starejše, 12 za dijake, študente in upokojence ter 15 evrov za odrasle. Še ugodnejši bo petdnevni paket.

Kot je povedal predsednik kluba Marko Milharčič, je klub že prejšnja leta med počitnicami na Platku organizirali smučanje za svoje člane. “Tam imamo mir. Ker na Hrvaškem v tem času ni počitnic, na smučišču ni gneče. Poleg tega je smučišče zelo urejeno in primerno za otroke, ima tudi zelo dober tekoči trak. Pri nas tako blizu takšnih pogojev nimamo,“ razlaga. Na Platak večkrat odhajajo tudi popoldan, saj omogoča nočno smuko.

Milharčič poudarja, da gre pri tem tudi za vzpostavljanje čezmejnega sodelovanje. Hrvati, s katerimi imajo dobre odnose, pa so jim prišli nasproti tudi z ugodno ceno. Za člane kluba bo cena smučarskega tečaja znašala deset evrov na dan. Glede na proračun tako kluba kot staršev se v klubu, ki trenutno šteje okrog 250 članov, tudi sicer odločajo za manjša smučišča, ki imajo nižje cene smučarskih vozovnic in so bližja, na primer Črni Vrh in Javornik.

Na vprašanje, ali obžalujejo, da za ohranitev domačega smučišča Sviščaki ni ne denarja ne volje, Miharčič odgovarja, da bi kot klub seveda radi imeli “svoje” smučišče. Obenem pa se zavedajo, da danes manjša smučišča težko preživijo, sploh če nimajo tudi nočne smuke in druge infrastrukture ter primernega dostopa. “Rešitve obstajajo, toda treba je imeti interes in vizijo. Ni dovolj, da občina kot lastnica poišče najemnika. Pričakujem, da bi skupina strokovnjakov preučila, kaj je v okviru možnosti mogoče storiti, in to v smislu celoletnega turizma,” še pravi Milharčič.

VRŽ


Najbolj brano