Namesto heroja Stjenke pred šolo arhitekt Fabiani

Poimenovanje šole po narodnem heroju Antonu Šibelji Stjenka v Komnu po šestih letih znova prihaja na tapeto. Župan Marko Bandelli napoveduje spremembo: “Šola bo z naslednjim letom nosila ime po Maksu Fabianiju.”

Osnovna šola Komen se zdaj imenuje po narodnem heroju Antonu Šibelju Stjenki Foto: Tina Čič
Osnovna šola Komen se zdaj imenuje po narodnem heroju Antonu Šibelju Stjenki Foto: Tina Čič

KOMEN > Že naslednje leto se bo Osnovna šola Antona Šibelje Stjenke Komen preimenovala v Osnovno šolo Maksa Fabianija, je pretekli konec tedna v Štanjelu napovedal župan Marko Bandelli. “Pozabimo že na preteklost in politiko,” je ob tem dejal župan. Na nekoliko začudene poglede, ki so spremljali njegovo nepričakovano napoved, pa je dodal, da bo le nadaljeval postopek, ki se je začel pred nekaj leti, a ga je Bandellijev predhodnik, župan Danijel Božič, ustavil. Preimenovanje šole bo tako sovpadalo s 150. obletnico rojstva Maksa Fabianija in z letom, posvečenim znamenitemu arhitektu. “Maks Fabiani je v tem prostoru pustil neizbrisen pečat kot arhitekt, urbanist in župan,” je zbrane nagovoril na sobotni podelitvi nagrade Maksa Fabianija.

Ko so v letu 2008 v Komnu poskušali spremeniti oziroma skrajšati ime komenske osnovne šole tako, da bi iz njega brisali ime Antona Šibelja Stjenke, je to v delu javnosti naletelo na odobravanje, v delu pa na ostro nasprotovanje. Tako se je v bran poimenovanju po partizanskem heroju odzval tudi predsednik medobčinskega Združenja za vrednote NOB Sežana Emil Škrl: “Partizanska bitka v Dolcah pri Komnu 2. februarja 1944, ki jo je izvedel Južno-primorski odred pod vodstvom narodnega heroja Antona Šibelja Stjenke, in posledično požigi ter aretacije 15. februarja 1944, ko so gorele vasi Divči, Jablanec, Mali dol, Tomačevica in Komen, je postala predmet zlorabe tistih, ki ne zagovarjajo oboroženega upora proti okupatorju,” je tedaj zapisal Škrl in dodal, da je bil “Narodni heroj Anton Šibelja Stjenka (ob drugih narodnih herojih) moteč že v času, ko je Demos prevzel oblast. V takratni evforiji, ko so bili množično sproženi postopki preimenovanja šol, imenovanih po narodnih herojih, predlagane spremembe imen ulic, poimenovanih po zaslužnih ljudeh iz NOB, se je na Sežanskem rodil tudi predlog, da se preimenuje komenska osnovna šola in črta ime narodnega heroja Stjenke. Šele po resnem nasprotovanju prebivalcev Komna in komenskega Krasa ter borcev NOB Sežana je bil predlog umaknjen.” MUZ

O preimenovanju komenske osnovne šole v šoli ne vedo še nič, nam je včeraj zagotovila ravnateljica Nives Cek. V preteklosti, natančneje leta 2008, so se sicer res že kazale težnje, da bi šola nosila drugačno uradno ime, vendar se je govorilo le o krajšanju imena. “Učiteljski zbor je takrat zavrnil ta predlog, sama pa sem zastopala mnenje učiteljskega zbora,” je povedal ravnateljica.

Takrat je tedanji župan Uroš Slamič točko o krajšanju imena Osnovna šola Antona Šibelja Stjenka v Osnovno šolo Komen dvakrat umaknil iz dnevnega reda občinskih sej.

O krajšanju imena so se pogovarjali tudi na zadnji seji sveta šole, vendar pa uradni predlog ni bil podan, je povedala Dunja Peric, predsednica sveta komenske šole.

Pobuda je prišla s strani sveta staršev. “Ne upam si napovedati, kakšno bi bilo stališče sveta, če bi do glasovanja prišlo,,” je še povedala Periceva. Dodala pa je, da se šola sicer pripravlja na Fabianijevo leto, ki mu bodo tudi posvetili dan šole.

Da brez zapletov pri preimenovanju šole ne bo šlo, se zavedajo vsi sogovorniki. Je pa res, da bo zadnjo besedo imela občina kot ustanoviteljica in v njenem imenu občinski svet, kjer ima novi župan v tem mandatu že zagotovljeno močno koalicijo.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano