Namesto Kocmana bi nekateri spet Gajstra

Na ponedeljkovi skupščini Postojnske jame bosta delničarja odločala o uporabi bilančnega dobička in razveljavitvi pooblastila upravnemu odboru družbe za nakup lastnih delnic, ne pa tudi (še) o razrešitvi občinskega člana upravnega odbora Postojnske jame Teodorja Kocmana in vrnitvi Mihaela Gajstra na to mesto. Čeprav je postojnski občinski svet sprejel takšen sklep, ga je župan zadržal. Veljaven pa ostaja sklep o vrnitvi naziva častni meščan Gajstru, ki je ta naziv protestno vrnil.

Mihael Gajster pravi, da ni lahkega srca vrnil naziva častnega 
meščana, ker ga ceni, a da se je ob pozivu k odstopu iz 
upravnega odbora Postojnske jame  počutil, kot da častnega 
meščanstva ni več vreden. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Mihael Gajster pravi, da ni lahkega srca vrnil naziva častnega meščana, ker ga ceni, a da se je ob pozivu k odstopu iz upravnega odbora Postojnske jame počutil, kot da častnega meščanstva ni več vreden. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnska politika se strinja, da njeni družbi Postojna Turizem pripada ustrezna dividenda Postojnske jame, pa tudi, da leta 2010 sklenjeno javno-zasebno partnerstvo med občino in prvim možem Postojnske jame Marjanom Batageljem ne prinaša želenih učinkov za širši razvoj turizma. Še naprej pa jo deli dogajanje v zvezi z družbo Postojna Turizem in z njo povezano kadrovanje. Kritike opozicije je poželo “neprimerno” ravnanje vodstva občine z Mihaelom Gajstrom, ki mu je predlagalo, naj odstopi z mesta člana upravnega odbora Postojnske jame. Ker tega ni storil, je bil razrešen, njegovo mesto pa je zasedel Teodor Kocman, ki ga je župan Igor Marentič že postavil za direktorja družbe Postojna Turizem. Gajster je zato vrnil naziv častni meščan.

Na občini so že pojasnili, da so Gajstra zamenjali, ker da ni upošteval navodil in želja občine in je na seji upravnega odbora Postojnske jame glasoval proti delitvi dobička ter tako deloval v nasprotju z javnim interesom.

Takšna razlaga pa je zmotila Mihaela Gajstra, ki je za naš časnik povedal, da je sosledje dogodkov drugačno. Po njegovem se na občini ne morejo sklicevati na njegovo glasovanje, če pa mu je, še preden je do glasovanja sploh prišlo, župan dvakrat sam predlagal, naj odstopi. ”Povedal sem jim, da ne vidim ne razloga ne argumenta, da bi sam odstopil. Če želijo, pa da me lahko kadarkoli sami legalno odpokličejo po redni poti. Rekel sem jim tudi, da resno razmišljam, da bom vrnil občinsko priznanje. Če mi institucija, ki mi je dala priznanje za delo v gospodarstvu, zdaj predlaga, da podam odstopno izjavo, se namreč počutim užaljenega. To pomeni, da si tega priznanja ne zaslužim in ne vidim nobenega zaupanja vame.”

Gajster je še dejal, da je dobil le navodila glede odkupa lastnih delnic, ne pa tudi o delitvi dobička, kar pa so na občini zanikali. Gajster je nato soglašal z upravo Postojnske jame, da dobiček ostane nerazporejen. “Smatral sem, da se lahko kadarkoli razporedi, če se bosta delničarja tako zmenila,” je utemeljil.

Gajstrova zamenjava je zdaj doživela precejšnjo politizacijo. Zvone Černač in skupina svetnikov je na zadnji seji predlagala, naj občina preko pooblaščenega predstavnika na ponedeljkovi skupščini Postojnske jame predlaga in glasuje za razrešitev Teodorja Kocmana in ponovno imenovanje Mihaela Gajstra v upravni odbor družbe, pa tudi za delitev dobička v višini, ki ne bo ogrozila razvojnih načrtov Postojnske jame, pri čemer se dobiček v celoti nameni za poplačilo posojil družbe Postojna Turizem.

Sklep je bil sprejet, a ga je župan nato zadržal, ker naj bi bil v delu nezakonit, v delu pa neizvršljiv. Župan je v obrazložitvi pojasnil, da na skupščini delničarja, družbo Postojna Turizem, zastopa njen poslovodja (Teodor Kocman, op. av.), ki navodil družbenika ni dolžan upoštevati. Pojasnil je tudi, da je rok, v katerem delničarji lahko zahtevajo dopolnitev dnevnega reda skupščine, že potekel. Zadnji predlog glede delitve dobička pa naj bi bil premalo konkreten.

Černač se je že odzval, da za zadržanje ni utemeljenih razlogov in da je institut zadržanja župan zlorabil, “škoda, ki s tem nastaja občinskim javnim financam in javnemu interesu, pa se dodatno povečuje”. Glede Gajstra pa je dejal, da bi moral, tako kot nalaga sklep, ravnati župan sam in se Gajstru javno opravičiti.

K temu je pozval tudi nekdanji župan, zdaj svetnik Jernej Verbič, ki je ocenil, da je bila Gajstrova vrnitev naziva častnega meščanstva za občino blamaža.

Na naše vprašanje, ali bi se bil sploh pripravljen vrniti v upravni odbor, nam je Gajster odgovoril, da je vse odvisno od dogodkov. Je pa poudaril, da je imel med drugim vizijo, kako bi proizvodnjo lokalne hrane povezali s Postojnsko jamo, njena ponudba turistom pa bi tako dobila lokalni priokus.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano