Največji konjeniški dogodek v Sloveniji

Kobilarna Lipica bo od 20. do 24. septembra gostila svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg, ki bo najpomembnejši konjeniški dogodek v Sloveniji doslej. Lipica bo z njim okrepila svoj pomen v svetovnem konjeništvu, pomemben pa bo tudi za turistično destinacijo, saj je že zakupila vse okoliške hotele, priložnost pa bodo dobili tudi lokalni ponudniki.

Za največji konjeniški dogodek v Sloveniji doslej bodo v Lipici prenovili vseh osem ovir.
Za največji konjeniški dogodek v Sloveniji doslej bodo v Lipici prenovili vseh osem ovir. 

LIPICA > Organizacijo svetovnega prvenstva v vožnji dvopreg 2017 je Lipica pridobila zaradi dobro izpeljanih mednarodnih konjeniških prireditev v preteklih letih, vključno s tekmami za svetovni pokal leta 2009 in 2011. Te so prepričale mednarodno konjeniško zvezo, da je Kobilarni Lipica zaupala tudi letošnje svetovno prvenstvo, je včeraj povedal predsednik Jožef Klavdij Novak, predsednik Konjeniške zveze Slovenije, ki bo s prvenstvom tudi na najlepši možni način obeležila 70 let delovanja.

Velik dogodek

Na prvenstvu se bo z 200 konji pomerilo 65 voznikov iz 20 držav. Naslov svetovnega prvaka bodo branili Madžari, tako v posamični kot ekipni konkurenci. Močno bo tudi zastopstvo Slovenije, saj bo prvič sodelovala s polno, tričlansko ekipo. V njej bodo Miha Tavčar, ki se je z zadnjega svetovnega prvenstva vrnil z 11. mestom, Mitja Mahorčič, ki je skupaj s Tavčarjem dosegel ekipno 13. mesto, in Klemen Turk. Vsi trije morajo sicer opraviti še potrebne kvalifikacije, če bo to uspelo še Marku Memonu, pa bo naša ekipa še močnejša, saj ima lahko država gostiteljica štiri udeležence.

Kobilarna Lipica povečuje obisk in prihodke

Kobilarna Lipica je v letu 2016 zabeležila 88.500 obiskovalcev, prihodke pa v primerjavi z letom prej povečala za 20 odstotkov. Letos načrtujejo 15 odstotkov več obiskovalcev in 19-odstotno povečanje prihodkov in v prvih treh mesecih so sledili letnemu načrtu, je povedala direktorica.

V Lipici se med prvenstvom nadejajo več kot tisoč obiskovalcev. “Pričakujemo velik odziv. Zakupili smo že hotel Maestoso in hotele v okolici. Prvenstvo bo koristno za vso destinacijo, za teden dni bo postavilo Lipico, Kras in Slovenijo v središče zanimanja svetovne konjeniške javnosti, obenem bo tudi izvrstna promocija, saj je Kobilarna Lipica kot ustvarjena za takšne dogodke,” je povedala direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja.

V Lipici bodo prve tekmovalce sprejeli že 18. septembra, 20. septembra bo otvoritvena slovesnost, sledila bosta dva dneva dresurne vožnje, 23. septembra pa bo na vrsti adrenalinska maratonska vožnja s kar osmimi zahtevnimi ovirami. O svetovnem prvaku bo v nedeljo, 24. septembra, odločila spretnostna vožnja.

Prenova hipodroma in maratonskih ovir

Do prvenstva bodo v Lipici prenovili vseh osem ovir, pa tudi tribune in servisne prostore hipodroma. Ta šteje že okrogla štiri desetletja, pred dobrim desetletjem so na njem na novo uredili osrednji peščeni del, sedeže in prostore pa bodo letos, za kar je dodatni denar obljubilo gospodarsko ministrstvo.

Svetovno prvenstvo bo sicer tudi promocija lipicancev, saj bodo vsi slovenski tekmovalci nastopili z njimi. “Naš lipicanec je zelo dober konj. Je izjemno spreten in hiter, manjka mu morda le malo izdatnejših hodov v dresuri. Je tudi konj z velikim srcem, izjemnega značaja, ki na tekmovanjih vedno da vse od sebe,” je povedal Miha Tavčar, ki se, tako kot vsi tekmovalci, na prvenstvo pripravlja s tremi konji.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano