Največ v vrtec in protipoplavne ukrepe

Bistričani bi prihodnje leto največ denarja vložili v protipoplavne ukrepe in vrtce. Tako nakazuje občinski proračun za prihodnje leto, s katerim se bodo prvič seznanili svetniki na današnji seji. Občina namerava iztržiti tudi približno milijon evrov evropskega denarja. Da pa bi izpeljala začrtane naložbe, se namerava tudi zadolžiti.

Ena glavnih naložb v bistriški občini je nov centralni vrtec. Foto: Tina M. Valenčič
Ena glavnih naložb v bistriški občini je nov centralni vrtec. Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Na dnevnem redu današnje seje občinskega sveta je tudi obravnava odloka proračuna za prihodnje leto. Ilirskobistriška občina naj bi v letu 2016 imela za 15,4 milijona evrov prihodkov in za 17,4 milijona evrov odhodkov.

Največ denarja - 4,7 milijona evrov - namerava vložiti v novogradnje na področju protipoplavnih ukrepov, vodovodnih sistemov, vaških domov ter varstva in vzgoje predšolskih otrok.

Največ v vrtec in šolo v Podgradu

Daleč največji naložbi pri slednji postavki naj bi bili gradnja vrtca Podgora in šole v Podgradu, ki jo občina namerava postaviti do leta 2018, njena gradnja pa naj bi veljala skoraj štiri milijone evrov.

V prizidek vrtca na OŠ Podgora naj bi občina vložila 1,8 milijona evrov, med večje naložbe pa sodi tudi gradnja centralnega vrtca v Ilirski Bistrici. Naložba v nov vrtec naj bi stala približno 2,8 milijona evrov, slabo polovico (1,3 milijona evrov) naj bi primaknil evropski sklad za regionalni razvoj.

Poldrugi milijon evrov namerava občina nameniti varovanju okolja in naravne dediščine. Pol milijona od tega zneska naj bi šlo v gradnjo in popravilo infrastrukture, namenjene protipoplavnim ukrepov. Približno 500.000 evrov od tega zneska naj bi šlo za kanalizacije in čistilne naprave. Kot je ob uvedbi novega načina ravnanja s komunalnimi odpadki že pojasnil župan, pa občina ne bo v prihodnje namenjala nič več denarja za subvencioniranje cene pri odlaganju odpadkov. Ker je občina do sedaj odlaganje smeti subvencionirala, so občani bistriške občine plačevali nižje cene odvoza. Po novem pa se bo ravnanje s smetmi v občini tudi zaradi prekinitve subvencioniranja podražilo v povprečju za 60 odstotkov.

1,3 milijona evrov namerava občina vložiti v kulturo in šport, od tega nekaj manj kot 390.000 evrov v nadaljnjo obnovo Doma na Vidmu.

Za delovanje kulturnih društev v občini naj bi bilo v prihodnjem letu namenjenih 80.000 evrov.

Znova zadolževanje

Dober milijon evrov naj bi občina - kot nakazuje proračun za leto 2016 - vložila v študije o izvedljivosti projektov, projektno dokumentacijo, nadzor in investicijski inženiring.

Občina računa, da bodo del prihodkov prihodnje leto predstavljala tudi evropska sredstva, saj si iz evropske malhe obeta iztržiti milijon evrov, malo manj kot pol tega zneska (400.000 evrov) za urejanje protipoplavnih ukrepov.

Skoraj dva milijona evrov pa naj bi se v proračun nateklo še od prodaje zemljišč v industrijski coni Ilirska Bistrica (666.000 evrov) in industrijski coni Plama (1,2 milijona evrov).

Da bi lahko v prihodnjem letu uresničila načrte, se namerava bistriška občina zadolžiti za 2,3 milijona evrov. Do letošnjega leta se bistriška občina sicer ni zadolževala, pač pa je dolg znižala. Letos pa se je zadolžila za poldrugi milijon evrov, dolg pa tako namerava v prihodnjem letu še povečati.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano