Največ pričakujejo od Mihe Tavčarja

S preizkušnjo v dresurni vožnji s poniji se je v Kobilarni Lipica začelo mednarodno tekmovanje v vožnji vpreg, ki je letos pritegnilo 54 tekmovalcev s 121 konji in 35 poniji iz 11 držav. Na njem sodelujejo tudi slovenski vozniki, največ pričakujejo od voznika z najboljšim slovenskim rezultatom na svetovnih prvenstvih Mihe Tavčarja.

Največ pričakujejo od voznika z najboljšim slovenskim rezultatom na svetovnih prvenstvih Mihe Tavčarja Foto: Petra Mezinec
Največ pričakujejo od voznika z najboljšim slovenskim rezultatom na svetovnih prvenstvih Mihe Tavčarja Foto: Petra Mezinec

LIPICA > V petek se bo tekmovanje nadaljevalo z dresurno vožnjo vpreg s konji. V soboto se bodo vozniki pomerili na najbolj atraktivni in najbolj adrenalinski preizkušnji - maratonski vožnji, na kateri bo poseben izziv predstavljalo sedem maratonskih ovir. Med njimi bosta tudi vodna in prenovljena lovska ovira.

V nedeljo bo spretnostna vožnja med stožci postavila na zahtevno preizkušnjo vodljivost konj in zbranosti voznikov. "Obeta se napeto tekmovanje vse do konca, saj bodo najvišja mesta cilj tudi za voznika z najboljšim slovenskim rezultatom Miho Tavčarja," so zapisali v sporočilu za javnost v Kobilarni Lipica.

Miha Tavčar, ki je lani na svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg dosegel skupno 11. mesto in četrto mesto v maratonu, bo ponovno nastopil s svojima lipicancema 490 Conversano Samira XXV in 485 Conversano Wera XXII, zrejenima v Kobilarni Lipica. Odlično predstavitev lipicancev slovenske reje pa obeta tudi nastop drugega člana Konjeniškega kluba Lipica Klemna Turka z lipicancema 502 Conversano Allegra VIII in 274 Conversano Allegra.

Barve Kobilarne Lipica bosta zastopala dva voznika - udeleženec lanskega svetovnega prvenstva v vožnji dvovpreg Mitja Mahorčič in Marko Memon.

Ker so lipicanci, sicer poznani kot odlični konji za visoko šolo dresurnega jahanja, tudi vrhunski vprežni konji, bodo na tekmovanju nastopili tudi lipicanci avstrijske, madžarske in slovaške reje.

"Prav vožnja vpreg je konjeniška disciplina, v kateri lahko lipicanec doseže vrhunske rezultate v svetovnem merilu. Zato sta podpora vožnji vpreg in organizaciji mednarodnih tekmovanj v vprežni vožnji za Kobilarno Lipica pomembna cilja, za slovensko rejo lipicanca pa pomembna priložnost za promocijo," je v sporočilu za javnost poudaril strokovni vodja Kobilarne Lipica Janez Rus.

STA


Najbolj brano