Največ evrov za samozaposlitev

75.000 evrov čaka do 11. maja mlade sežanske brezposelne za sofinanciranje njihove zaposlitve. Podobna vsota jim je bila na voljo tudi lani, ko je nekaj denarja celo ostalo neporabljenega. Občina Sežana je namreč 17 upravičencem razdelila 66.300 evrov, vsakemu po 3900 evrov.

V Sežani v maju že vrsto let pripravljajo sejem deficitarnih in 
obetavnih poklicev (na fotografiji), letos pa bo 22. aprila v 
Kosovelovem domu tudi zaposlitveni sejem, na katerem 
bodo predstavili tudi občinske denarne spodbude za zaposlitev.  Foto: Bogdan Macarol
V Sežani v maju že vrsto let pripravljajo sejem deficitarnih in obetavnih poklicev (na fotografiji), letos pa bo 22. aprila v Kosovelovem domu tudi zaposlitveni sejem, na katerem bodo predstavili tudi občinske denarne spodbude za zaposlitev.  Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA >Iz letošnjega proračuna Občine Sežana je tako kot lani na voljo 75.000 evrov za tri ukrepe: za spodbujanje prve zaposlitve oziroma pripravništva (občina namerava za to razdelili približno 20.000 evrov), za spodbujanje novih zaposlitev (temu je namenjena enaka vsota) in za spodbujanje samozaposlitev (za to kategorijo je na voljo približno 35.000 evrov).

Vlagatelji se na razpis lahko prijavijo do 11. maja s posebnim obrazcem, ki ga dobijo v sprejemni pisarni v občinski stavbi ali na njeni spletni strani, kjer so tudi objavljeni vsi pogoji razpisa. Vloge bo obravnavala posebna komisija, ki jo sestavljajo dva občinska svetnika, en predstavnik Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov ter en predstavnik Inkubatorja Sežana. Posameznemu kandidatu, ki bo izpolnjeval pogoje, bo občina lahko dodelila do 3000 evrov za spodbujanje prve zaposlitve oziroma pripravništva ter do 3900 evrov za ostali dve kategoriji.

Podoben razpis je sežanska občina izpeljala že lani. “V letu 2014 je na razpis prispelo 20 prijav, od tega tri za ukrep spodbujanja novih zaposlitev in 17 za ukrep spodbujanja samozaposlitve. Pri ukrepu novih zaposlitev sta denar v znesku 7800 evrov (vsak po 3900 evrov) dobila le dva upravičenca, tretji pa je odstopil od vloge,” je pojasnila Klementina Križman iz občinske uprave.

Denar, ki je ostal neporabljen pri dveh ukrepih, je občina prerazporedila na ukrep za samozaposlitev, kjer je bilo zato na razpolago kar 67.200 evrov. “Od tega pa je občina razdelila 58.500 evrov, saj sta dva prijavitelja odstopila od vloge,” je dodala Križmanova.

Skupaj je torej sežanska občina v lanskem letu 17 upravičencem iz razpisa dodelila 66.300 evrov, vsakemu po 3900 evrov, dvema za novo zaposlitev ter 15 za samozaposlitev.

Da bi razdeljevanje tega javnega denarja teklo transparentno oziroma namensko, ga poleg pristojne komisije preverja še občinska uprava z vpogledom v Ajpes, s pregledom bilanc stanja in izkazov uspeha upravičencev. Prejemniki morajo namreč po izteku enega leta za prvi in drugi ukrep (za prve zaposlitve in za nove zaposlitve) dostaviti končno poročilo z dokazili (s plačilnimi listami, dokazili o plačilu prispevkov, z računi, ...) o porabljenem denarju iz tega občinskega razpisa, upravičenci tretjega ukrepa (spodbujanje samozaposlitve) pa to storijo po preteku dveh let. Na občini zagotavljajo, da v preteklosti v zvezi s tem niso zaznali nikakršnih zlorab.

Podrobnosti iz lanskega in letošnjega razpisa bodo predstavili tudi na zaposlitvenem sejmu Krasa in Brkinov, ki bo 22. aprila med 10. in 13. uro v sežanskem Kosovelovem domu.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano