Največ denarja za vodovod

V postojnski proračun naj bi se v prihodnjem letu nateklo za dobrih 21 milijonov evrov prihodkov. Daleč največja naložba bo začetek rekonstrukcije vodovodnega sistema skupaj s pivško občino, ki ima že dolgo zgodovino. Podobno kot gasilsko-reševalni center, za katerega bo po županovi napovedi letos le postavljen temeljni kamen. Opozicijski svetniki so predlagali, da se prav za center nameni več denarja, ki bi ga vzeli Zavodu Znanje, a njihov predlog ni bil sprejet. Proračuna zato niso podprli, niso pa bili niti proti, saj so v njem prepoznali nastavke za nove projekte.

 

Daleč največ denarja bo Občina Postojna v prihodnjem letu namenila za rekonstrukcijo 
vodovodnega sistema in vodarne Malni (na fotografiji). Foto: Veronika Rupnik Ženko
Daleč največ denarja bo Občina Postojna v prihodnjem letu namenila za rekonstrukcijo vodovodnega sistema in vodarne Malni (na fotografiji). Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Proračun je rezultat dogovora, pogovora in zmožnosti. Je razvojno naravnan predvsem z vidika gospodarstva, turizma in varnosti. Za vsa ta področja smo namenili veliko sredstev. Tri glavne postavke so pričetek gradnje vodovoda in gasilsko-reševalnega centra ter vlaganje v turizem, pri katerem bomo začeli s turističnimi dejavnostmi aktivno delovati vzporedno s Postojnsko jamo,” je proračun povzel župan Igor Marentič.

“Če smo lani sprejemali Verbičev proračun, ki ga je vložil Marentič, letos sprejemamo Marentičev proračun z nadaljevanjem Verbičevih projektov,” pa je ocenil Zvone Černač (SDS) in s tem nakazal, da proračun tudi v opoziciji delno podpirajo.

Med največjimi postavkami v novem proračunu so rekonstrukcija vodovodnega sistema (8,2 milijona evrov), priprava dokumentacije in začetek izvajanja gasilsko-reševalnega centra (388.000 evrov), nov gasilski dom Hruševje (300.000 evrov), ureditev Soviča in povezava pešpoti ob Pivki (310.000 evrov), druga faza ureditve komunalne opreme Prestranek-Rakitnik (390.000 evrov), rekonstrukcija Zelene dvorane (380.000 evrov) in zaključek obnove vrtca in šole v Planini (550.000 evrov).

Zmotil pa jih je denar, predviden za Zavod Znanje, za katerega je občina predlagala kar trikrat več denarja v primerjavi z letošnjim letom. “Zavod Znanje ni bil ustanovljen zato, da bi zanj iz proračuna dajali več sredstev, temveč ravno nasprotno,” je opozoril Černač in dodal, da zaradi tolikšnega povišanja “ne bo imela nekaj več Postojna, ampak bodo imeli nekaj več le nekateri”.

Černač je v imenu skupine devetih svetnikov in svetnic zato predlagal, da bi dodatnih 260.000 evrov namesto za Zavod Znanje raje namenili gasilsko-reševalnemu centru Postojna. V prihodnjem letu je bilo za Zavod Znanje namreč predvidenih kar 575.000 evrov, kar naj bi bilo povezano z oblikovanjem organizacijskih enot, dodatnimi zaposlitvami in s širitvijo njegove dejavnosti. Skupina svetnikov je zato predlagala, da se do naslednjega občinskega sveta kar najbolj upošteva pripombe in proračun posreduje v ponovno obravnavo in odločanje, a njihov predlog ni bil sprejet.

Zmanjšanje denarja za Znanje, a le za približno 100.000 evrov, je predlagal tudi odbor za gospodarstvo, kmetijstvo, turizem in finance, ki ga vodi Branko Milharčič (SMC). V predlogu, ki ga končna različica proračuna upošteva, so opozorili, naj se povečanje obsega dejavnosti Zavoda Znanje izvede postopoma in v tistih organizacijskih enotah, ki prinašajo največje učinke.

Na predlog odbora za gospodarstvo je bilo v primerjavi s prvotnim predlogom petkrat več denarja namenjenega za subvencije malemu gospodarstvu s ciljem odpiranja novih delovnih mest (150.000 evrov). Na novo se je v proračun umestil tudi znesek za študijo o izboru najprimernejše lokacije za novo industrijsko cono v Postojni in pripravo idejne zasnove, za zagon projekta Nič odpadkov, za projekt regionalnega centra sodobnih tehnologij v okviru Šolskega centra Postojna, ki ga bo večinsko sofinancirala država in EU, ter za izbor lokacije in študije izvedljivosti novega vrtca v Postojni.

So pa iz proračuna umaknili učni regijski plavalni center, saj v prihodnjem letu dokumentacije zanj še ne bodo pripravili.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano