“Najlažje je jemati društvom”

Na včerajšnji občinski seji je burno razpravo sprožila problematika društev v občini Sežana. “Ne vem, zakaj se je o tem v medijih toliko pisalo, če pa smo težavo že prej rešili,” je bil odločen župan Davorin Terčon.

Ob županovem poročilu o izvrševanju proračuna v prvi 
polovici leta se je razvila dolga razprava  o razpisih in 
problematiki društev v občini. Foto: Petra Mezinec
Ob županovem poročilu o izvrševanju proračuna v prvi polovici leta se je razvila dolga razprava o razpisih in problematiki društev v občini. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > “Žalostno, da se bomo o razpisih pogovarjali takrat, ko bo v sredstvih javnega manipuliranja pisano o tem, čeprav je razpis že zunaj. Logično bi bilo, da bi se spraševali, zakaj ni razpisa,” je dejal župan, ki je pojasnil, da so se na občinski upravi za razpis županovih sredstev in prerazporeditev nanj iz drugih postavk odločili, ker je to edini način, da društva svoj denar dobijo še letos.

Društvom 55 odstotkov denarja

Na županova sredstva bo zaenkrat prerazporedil 55 odstotkov denarja iz postavk, ki so namenjena za financiranje društev, je pojasnil Terčon. Društva se lahko na razpis prijavijo do 31. oktobra.

Kakšna je oziroma bo končna višina sredstev, pa še ni znano. “Če bomo ugotovili, da je potreb več in da imamo sredstev dovolj, bomo lahko naredili še eno prerazporeditev. Lahko bomo ugotovili, da tudi tistega ne zmoremo in bomo razdelili manj. To je logično,”je še povedal in dodal: “Govori in piše se lahko karkoli. Če želimo biti resna občina, moramo delati tisto, kar je naša dolžnost in kar nam veleva zakon.”

“Društvom ni slabo”

Pritrdili so mu tudi nekateri svetniki, med njimi Peter Štoka (ZZP): “Če so društva največji problem te občine, smo lahko srečni, da živimo v njej. Sploh če pogledamo, kaj se dogaja po svetu in v naši deželi, kjer ponekod nimajo za investicije za vodovod in elektriko. Društvom ni tako slabo, če smo na enem izmed prejšnjih sej odbora slišali, da ima sežanska občina največje število društev.”

Ivica Podgoršek (Zarja) je izpostavila, da imajo podobne težave tudi krajevne skupnosti. “Sem za društva in mislim, da smo z razpisom zadeve rešili,” je povedala. Podobno je razmišljala tudi Neva Filipčič (SD): “Vsi se ukvarjajo s tem, iz kje bodo razporedili sredstva. Počakajmo na rezultate razpisa. Sredstva zanje so že vnaprej zagotovljena. Kako naj že vnaprej vemo, da bodo društva prikrajšana?” Po njenem je poenoten razpis dobrodošla novost, saj bo zaradi tega prišlo do bolj pravične delitve sredstev.

Varčevanje za vse enakomerno

A pojasnila niso prepričala vseh. Med glasnejšimi je bila Ljubislava Škibin: “Vse preveč se izgovarjate, da je bila komunikacija dobra. Sredi avgusta smo se začeli zavedati, da nimamo denarja za prihodnje načrte. Tudi lanska sredstva smo dobili šele v letošnjem letu. Nihče nam do septembra ni nič javil. Ne zavidamo športnikom, vemo tudi, da so težki časi. A bi se morala sredstva sorazmerno zmanjševati.”

Župan je poudaril, da so bile pri sprejemanju proračuna prioritete znane, to je izgradnja kanalizacije in obnova stadiona. Toda David Škabar (Lista David Škabar) je poudaril, da je rezerve še veliko in naštel nekaj primerov: “Če denarja ni, ga je najlažje vzeti društvom. To ni pošteno. Občinski proračun je denar vseh občanov, tudi predstavnikov društev,” je poudaril.

Krive so Primorske novice

Nekaterih vprašanj pa se kljub dolgi razpravi niso uspeli dotakniti. Koliko denarja natančno bo določenih za županova sredstva? Kakšni bodo kriteriji ocenjevanja za sicer povsem različna društva? Bodo društva lahko ta denar uporabljala za redno delovanje? Odgovorov na to na seji ni bilo. Je bilo pa precej očitkov slišati na račun Primorskih novic, ki naj bi bile krive za ves rompompom.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano