Najemniki čakajo na nižjo ceno

Prva dražba poslovnega kompleksa nekdanjega ilirskobistriškega prevozniškega podjetja TIB Transport, ki je od lani v stečaju, se je včeraj končala neuspešno. Za zainteresirane kupce, med katerimi so najbolj resni sedanji najemniki prostorov, ki naj bi se povezali v konzorcij, precej pa je tudi zunanjih interesentov, je bila namreč izklicna cena 5,7 milijona evrov previsoka. Stečajna upraviteljica bo tudi vnaprej vztrajala pri prodaji kompleksa kot celote.

Zainteresirani kupci za poslovni kompleks TIB Transporta 
niso bili pripravljeni plačati tržne cene.   Foto: Veronika Rupnik Ženko
Zainteresirani kupci za poslovni kompleks TIB Transporta niso bili pripravljeni plačati tržne cene.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

ILIRSKA BISTRICA > Kompleks TIB Transporta trenutno najema osem najemnikov. Največji je družba Korle oziroma njeno podjetje TIB Logistika, prek katerega nadaljuje dejavnost nekdanjega TIB Transporta. Večji najemnik je tudi ilirskobistriško podjetje Pet Pak, ki najema skladiščne prostore. Najemnika sta tudi TIB-ova hčerinska družba TIB Storitve in invalidsko podjetje Ipil. Obrat družbene prehrane najema menzo, manjša najemnika pa sta še družbi Eko-Efekt in Delta kem.

Najemniki so se že pogovarjali o oblikovanju konzorcija, ki bi nastopil kot kupec, a ga zaenkrat še niso ustanovili. “Naš interes je, da bi vsi najemniki, ki imamo tukaj dejavnosti, z delom nadaljevali in ohranili delovna mesta. S tem namenom bi zato šli skupaj v odkup nepremičnin, ki so za to potrebne,” nam je včeraj dejal Damijan Štefančič, direktor družbe TIB Storitve, ki zdaj najema prostore. Zdaj čakajo le še na sprejemljivo ceno. V stečaju je sicer naprodaj tudi sama družba TIB Storitve, ki je v lasti TIB Transporta. Njena prva dražba prejšnji teden ni bila uspešna. Na vprašanje, kakšnega lastnika si želijo, je Štefančič dejal, da takšnega, ki bi ohranil dejavnost. “Bojimo se špekulativnega nakupa konkurenta, ki bi podjetje kupil zato, da ga ugasne in se tako reši konkurence.”

Da imajo namen premoženje odkupiti, ko bo cena ustrezna, sta nam potrdila tudi Jernej Skubic prokurist podjetja Korle, ki trenutno zaposluje okrog 60 nekdanjih Transportovih delavcev, in direktor družbe Pet Pak Ljubo Nadoh. Dotlej bodo najverjetneje najemne pogodbe podaljšali.

Druga dražba morda še pred koncem leta

Stečajna upraviteljica Alenka Krivec Nabernik je Transportovo premoženje (57.000 kvadratnih metrov nepremičnin, osnovna sredstva in deset vozil) včeraj prodajala kot celoto po ocenjeni tržni vrednosti (5,7 milijona).

Strokovni sodelavec upraviteljice David Gajić nam je dejal, da si bodo glede na izražen velik interes tudi na naslednjih prodajah prizadevali premoženje prodati kot celoto, saj bi bilo to v največjem interesu stečajnega dolžnika. V nasprotnem primeru bi namreč prodali le najzanimivejše nepremičnine, kosi pa bi ostali. “Prizadevali si bomo priti do cene, ki bi bila sprejemljiva tako za potencialne kupce kot za upnike,” je poudaril Gajić. Nov postopek prodaje bo upraviteljica sodišču predlagala takoj, tako da bi bila druga dražba lahko že pred koncem leta, glede cene pa se mora uskladiti z ločitvenimi upniki in upniškim odborom. Predvidoma bi lahko znašala okrog štiri milijone.

Dosedanja “bilanca” stečajnega postopka TIB Transporta je sicer pozitivna, saj so z neposredno prodajo doslej že uspeli prodati okrog tri četrtine voznega parka, in to po tržnih cenah, z oddajo v najem učinkovito upravljajo stečajno maso, po uvedbi stečaja pa so, pred oddajo v najem, dokončali tudi posle.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano