Najemnika ni, opremo bodo izselili

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo proti uvedbi stečajnega postopka družbe Javor Vezane plošče, ki sta jo vložili njegovo poslovodstvo in matična družba. Stečaj, ki ga je okrožno sodišče začelo na predlog delavcev, je tako dokončen. Vse manj pa je tudi upov, da bi lahko prišlo do nadaljevanja proizvodnje vezanih plošč v okviru najema v stečaju.

Stečajna upraviteljica  Javor Vezane plošče Maja Grebenšek Foto: Veronika Rupnik Ženko
Stečajna upraviteljica Javor Vezane plošče Maja Grebenšek Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo, da je Okrožno sodišče v Kopru pri zavrnitvi predloga za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave in uvedbi stečajnega postopka Javorja Vezane plošče ravnalo pravilno. Dolžnik namreč ni vložil ne ugovora ne zahteve za odložitev odločanja o predlogu upnikov za začetek stečajnega postopka, začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave pa zato ni dopusten, saj hkrati ni mogoče voditi dveh začetih postopkov zaradi insolventnosti.

Milan Šilc, likvidacijski upravitelj Javorja d. d., ki je vložil pritožbo, odločitve sodišča ni želel posebej komentirati. Šilc je stečaju sicer nasprotoval, ker da naj bi bilo podjetje mogoče rešiti s pomočjo strateškega vlagatelja. A ker so dogovori o tem potekali predolgo in niso prinesli rezultatov, so obupani delavci, ki so bili več mesecev brez plač, predlagali stečaj. Možnost ponovnega zagona proizvodnje v njegovem okviru pa je vse manjša.

V sindikatu so zaskrbljeni tudi zaradi položaja sestrske družbe Javor Lamelirani program, ki je v postopku likvidacije. Še približno 20 delavcev, kolikor jih še ni dobilo odpovedi, je že več mesecev na čakanju brez plač. Sindikat je likvidacijskemu upravitelju Milanu Šilcu predlagal, da za družbo uvede stečaj, če za delavce ne more zagotoviti dela in plačila. “Moja vloga je maksimalna zaščita upnikov, kar pa ni primer v stečaju. Obstaja velika možnost nadaljevanja proizvodnje na drugi lokaciji in dela se v tej smeri,” nam je odgovoril Šilc. “Resnost nekega kupca se še ni izkazala, oziroma se niti kupec še ni izkazal,” pa je komentiral sindikalist Bojan Kramar, ki pravi, da v tem položaju delavci ne vedo, kdaj bodo sploh videli svoj denar. “Postopek prostovoljne likvidacije predvideva, da bo v doglednem roku dolžnik poravnal dolgove do upnikov, a se to izkorišča. Delavci so izigrani na račun naše zakonodaje, ki omogoča, da lastniki postopek zavlačujejo.”

Sodelovati bi morali vsi deležniki

Maja Grebenšek, stečajna upraviteljica Javorja Vezane plošče, nam je povedala, da so pogovori z nekaterimi interesenti glede najema, ki bi bil v teh razmerah najboljša možnost, sicer bili, “a se zaradi prepletenosti razmerij ni ničesar izkristaliziralo”. “V tem primeru namreč ni vse odvisno od stečajnega dolžnika. Poslovna celota je povezana z nepremičninami in stroji, ki niso last Vezanih plošč. Kdorkoli bi bil zainteresiran za najem, pa bi se najbrž želel dogovoriti tudi za najem in poznejši odkup nepremičnin, ki pa niso predmet stečaja,” je pojasnila. Last stečajnega dolžnika ni v celoti niti tehnološka linija za proizvodnjo vezanih plošč.

Po neuradnih informacijah naj bi možnost najema poslovne celote zapletala tudi banka kot hipotekarna upnica. Na Banki Koper podrobnosti niso želeli komentirati, so pa načelno pojasnili, da se trudijo in aktivno delujejo, da bi se našla ustrezna rešitev za vse deležnike.

Prav dejstvo, da Vezane plošče niso lastnik proizvodne hale, pa zapleta tudi razmerje z materinsko družbo Javor d. d. v likvidaciji. Šilc nam je odgovoril, da je stečajni dolžnik zavrnil podpis najemne pogodbe, torej v nepremičninah ne more ostati. “Tako se pričakuje hitra selitev opreme na novo lokacijo in oddaja nepremičnin drugim zainteresiranim ponudnikom.”

Razprodaja po kosih?

Bojan Kramar, sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko, je takšen scenarij pričakoval. “Nujen partner za dogovore je likvidacijski upravitelj Javorja d. d., poleg tega pa tudi banka in lizingodajalec. Poleg tega so tukaj še plombe upnikov. Že pred stečajem so vsi postopki, tudi če verjamemo, da so resni pogovori s potencialnimi kupci obstajali, potekali predolgo in preveč deležnikov je soodločalo. Nič drugače ni zdaj,” se Kramar boji, da se bo premoženje, kolikor ga stečajni dolžnik sploh ima, nazadnje razprodalo po kosih.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano