Najemnik tudi kupec?

Kot kaže, bo novi lastnik kamnoloma v Lažah novogoriško podjetje CPG, ki je po stečaju Primorja tudi njegov najemnik. Na uradno potrditev tega bo sicer treba še počakati do odločitve sodišča in soglasja upnikov Primorja. Glede na to, da je na zavezujoče zbiranje ponudb za kamnolom prišla samo ena ponudba, pa je ta posel kar verjeten. Nejasno pa ostaja, kdo bo novi lastnik CPG-ja.

Kamnolom v Lažah, ki je bil last Primorja, bo morda kmalu dobil novega lastnika. Nekateri menijo, da bo to novogoriško podjetje CPG, ki ima sedaj ta obrat v najemu.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Kamnolom v Lažah, ki je bil last Primorja, bo morda kmalu dobil novega lastnika. Nekateri menijo, da bo to novogoriško podjetje CPG, ki ima sedaj ta obrat v najemu.  Foto: Lea Kalc Furlanič

LAŽE, NOVA GORICA > Stečajni upravitelj Primorja je v avgustu sprejemal zavezujoče ponudbe za nakup kamnoloma v Lažah. Izhodiščna cena za kamnolom in opremo v njem je znašala 5,6 milijona evrov.

Kamnolom ima po stečaju Primorja pred dvema letoma v najemu novogoriško Cestno podjetje Gorica (CPG). In po neuradnih informacijah naj bi prav CPG oddal edino zavezujočo ponudbo za kamnolom.

Direktor CPG Kristjan Mugerli je bil glede tega redkobeseden. Povedal je, da pred sklepom sodišča ne sme ničesar povedati.

Enako je dejal stečajni upravitelj Primorja v stečaju Rudolf Hramec. Sodišče bo sklep o prodaji izdalo šele na podlagi soglasja upnikov oziroma vseh udeležencev v postopku. In šele tedaj bo znano, ali bo posel sklenjen in tudi, za kakšno kupnino. Ta bo lahko tudi nižja od ocenjene vrednosti, če se bodo s tem strinjali upniki.

Cena 5,6 milijona evrov sicer zajema zemljišča v izmeri približno 352.000 kvadratnih metrov, objekte (asfaltno bazo, betonarno, upravno stavbo, drobilnico, separacijo, skladišče, vratarnico), stroje ter opremo.

Hkrati s kamnolomom je stečajni upravitelj zbiral zavezujoče ponudbe še za prodajo delnic CPG. Na prodaj je 97-odstotni delež CPG, izhodiščna cena je 8,7 milijona evrov. Na povabilo k zbiranju ponudb se ni javil nihče, pojasnjuje Hramec, skrben pregled družbe je opravil le en interesent, vendar si je na koncu premislil.

“To preseneča, saj je bilo lani, ob nezavezujočem zbiranju ponudb, zanimanje tako za CPG kot za kamnolom ali celo za nakup obojega v paketu veliko, javilo se je kar 18 interesentov,” se čudi Mugerli. In dodaja, da stečajni upravitelj zelo dobro in odgovorno upravlja s podjetjem: “V zadnjih dveh letih smo postali največje gradbeno podjetje na zahodu Slovenije. Trenutno imamo 377 zaposlenih. Za nas dela še približno 300 kooperantov. Prihodki na letnem nivoju presegajo 50 milijonov evrov, letos načrtujemo milijon evrov dobička.”

V zvezi z morebitnim novim lastnikom pa je povedal: “Znan lastnik zagotovo pomeni stabilnost, lahko pa tudi proda še prej kot stečajni upravitelj.“

Po neuradnih informacijah naj bi se za nakup CPG zanimal slovenski podjetnik, ki živi in dela v Dubaju, prej pa naj bi delal v podjetju Vozila iz Šempetra.

NACE NOVAK,

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano