Najboljše žlahtne kapljice iz Brkinov in s Krasa so medene in malinove

Malinov in medeni liker sta zmagovalca letošnjega ocenjevanja likerjev Slope 2015, ki ga je v sodelovanju z Društvom proizvajalcev brkinskega slivovca, Društvom proizvajalcev kraškega brinjevca in Društvom brkinskih sadjarjev pripravila sežanska izpostava Kmetijsko svetovalne službe KGZ Nova Gorica.

Kraški in brkinski pridelovalci likerjev so iz leta v leto boljši. 
Letos je komisija kar 23 od  39 vzorcev nagradila z zlatim 
priznanjem in   15 s srebrnim.  Foto: Monika Poles
Kraški in brkinski pridelovalci likerjev so iz leta v leto boljši. Letos je komisija kar 23 od 39 vzorcev nagradila z zlatim priznanjem in 15 s srebrnim.  Foto: Monika Poles

SLOPE >Strokovna komisija iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki ji je predsedovala Milena Štolfa, v njej pa so bili še Danijela Volk, Aleks Dariž, Srečko Horvat in Mirjam Furlan, je v ocenjevanje prejela 39 različnih likerjev. “Pri ocenjevanju vzorcev smo dali velik poudarek aromi in okusu po sadju oziroma zeliščih, po katerih je liker poimenovan. Pri likerjih je pomembno tudi, da dodatne arome ne izstopajo, pa tudi žganje mora biti visoke kakovosti in brez napak. Na podlagi vsega tega dobimo liker, ki nam ostane v spominu še dolgo po tem, ko smo ga poskusili,” je povedala predsednica komisije.

Med letošnjimi vzorci so prevladovali okusi po borovnicah, jagodah, češnjah, trnuljah (“drnjulah”), orehih, slivah, medu, rožičih, nešplji, limoni in zeliščih.

Komisija je vzorce ocenila že 7. decembra, slavnostna razglasitev najboljših in podelitev priznanj pa je bila konec tedna na turistični kmetiji Pri Filetu v Slopah. “Člani komisije smo bili presenečeni nad ocenjenimi vzorci, saj so bili vsi likerji visoke kakovosti. Napak ni bilo in prav vsi vzorci so prejeli priznanja, kar kaže na to, da so pridelovalci oziroma ljubitelji likerjev na pravi poti. Opažamo tudi, da je kakovost likerjev vsako leto višja,” je povedala Milena Štolfa, sicer tudi vodja sežanske enote kmetijsko svetovalne službe, ki deluje v okviru Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Komisija je tako podelila 23 zlatih, 15 srebrnih in eno bronasto priznanje.

Med odličnimi likerji je izstopal malinov liker, ki ga je pridelal Alojz Lenarčič iz Nadanjega sela. Prejel je najvišjo možno oceno - 20 točk. “Vesel sem, da je komisija v likerju zaznala vloženi trud in potrdila, da to, kar delam, pa čeprav samo zase, delam prav in dobro,” je povedal Lenarčič, ki se s kuhanjem likerjev ukvarja le ljubiteljsko in za lastno uporabo.

Najvišjo oceno in vseh 20 točk je prejel tudi medeni liker čebelarstva Bevc iz Povirja. “Pri Bevcovih ima čebelarstvo večstoletno tradicijo, saj sodi moj mož že v peto generacijo čebelarjev,” je povedala Ljuba Štok, ki skupaj z možem Evgenom skrbi za 140 čebeljih družini. Njuna glavna dejavnost je pridobivanje različnih vrst medu in medenih pridelkov, za lastno uporabo pa pripravljata tudi različne likerje, med njimi so poleg medenega tudi žajbljev, metin in kamilični.

Ocenjevanje likerjev pa ni namenjeno le izboru najboljših, temveč tudi druženju in medsebojni izmenjavi izkušenj, skrivnosti in pasti dobrih likerjev, zato so pridelovalci po razglasitvi tudi poskusili ocenjene vzorce.

MONIKA POLES


Najbolj brano