Naj ostanejo zapisani kot junaki

Tudi letos so se 11. novembra, na dan, ko angleški narod praznuje spomin na padle v vseh vojnah, v Škrbini pred Fakinovo domačijo poklonili junaštvu slovenskih padalcev.

Včeraj se je v Škrbini padalcem poklonila množica domačinov in visokih gostov. Foto: Petra Mezinec
Včeraj se je v Škrbini padalcem poklonila množica domačinov in visokih gostov. Foto: Petra Mezinec

ŠKRBINA > Zbrane je pozdravil župan Marko Bandelli, ki je o vlogi padalcev povedal: “Namen padalcev je bil razumeti stanje na terenu, vzpostaviti stik z odporniškim gibanjem, dobiti primerne lokacije za spust naslednjih misij in vzpostavitev radijskih zvez. Njim in vsem drugim junakom protifašističnega boja pripada naša slava in spoštljiv spomin.”

Kot slavnostni govornik je nastopil Miha Ferjančič, brat enega od padalcev, Venčeslava Ferjančiča iz Idrije. Predstavil je pot svojega brata. Po vojni je bil dva meseca v preiskovalnem zaporu v Ljubljani, od koder so ga, na srečo, kmalu izpustili - njegova zgodba se zato ni končala tako kot zgodba osemnajstih drugih padalcev, ki so padli med vojno ali pa je po njej za njimi izginila vsaka sled. Nekaj let po vojni se je preselil v Argentino, velikokrat pa se je vrnil tudi v domovino.

“Ti mladi fantje s skromno izobrazbo so v daljni Afriki sledili svojemu srcu. Tudi zaradi njihove pomoči lahko danes tu govorimo slovensko. Niso se imeli za junake, vendar za nas to so in tako naj ostanejo zapisani v zgodovini slovenskega naroda,” je povedal Miha Ferjančič.

Na slovesnosti v Škrbini pa so obudili tudi spomin na Johna Earla, pobudnika slovesnosti in “odkritelja” slovenskih padalcev, ter njegovega prijatelja Boba Plana. Ob tej priložnosti so spregovorili tudi Sophie Honey, nova angleška veleposlanica v Sloveniji, Earlov sin Lawrence Earle in bivši veleposlanik David Lloyd. PETRA MEZINEC


Najbolj brano