Na vozniški izpit bo treba najmanj v Postojno

Potem ko so kandidati za voznike kar 50 let opravljali vozniške izpite tudi v Ilirski Bistrici, poslej tega ne bodo mogli več. Pot do izpita bo za Bistričane odslej daljša in dražja, ponj bodo morali v Postojno ali Koper.

 Sedež bistriške podružnice Avtošole Relax v Bazoviški ulici;  Relax zatrjuje, da bo sedež opremil tako, da bodo v njem še naprej lahko opravljali teoretični izpit, na praktični preizkus pa bodo morali po novem v Postojno
 Foto: Tomo Šajn
Sedež bistriške podružnice Avtošole Relax v Bazoviški ulici; Relax zatrjuje, da bo sedež opremil tako, da bodo v njem še naprej lahko opravljali teoretični izpit, na praktični preizkus pa bodo morali po novem v Postojno  Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Odhajajoči minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je namreč podpisal nov pravilnik, po katerem bo poslej v Sloveniji le enajst izpitnih centrov, kjer bodo kandidati lahko opravljali vozniške izpite. Bistričanom najbližji center bo v Postojni, drugi pa v Kopru.

800 do 900 evrov odšteje v povprečju vsak bistriški kandidat za ure vožnje. 200 do 300 kandidatov za voznike z Bistriškega bo moralo odslej na izpit v Postojno.

50 let je bilo v redu, zdaj ni več

Doslej so bistriški kandidati več kot 50 let opravljali izpit kar v domačem kraju: v Ilirsko Bistrico sta prišla dva člana izpitne komisije in vse je potekalo v redu.

Od 1. septembra dalje pa komisije ne bo več v Bistrico, temveč bodo morali vsi kandidati na izpit v Postojno. S to odločitvijo naj bi država prihranila nekaj evrov, državljani pa bodo morali za izpit, ki že itak ni poceni (v povprečju plača kandidat avtošoli od 800 do 900 evrov za ure vožnje, poleg tega pa še stroške izpitov), seči še globlje v žep.

Pravilnik o izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita za voznike motornih vozil, kot se imenuje nova odredba, je že bil objavljen v Uradnem listu, v veljavo pa bo stopil 1. septembra. Na Primorskem bodo odslej delovali le trije izpitni centri - v Postojni, Kopru in Novi Gorici.

Vsaj vožnja in “teorija” ostajata

Prva vest o novem pravilniku je vznemirila ljudi, saj so se bali, da bo treba tudi na ure vožnje v Postojno. Zaenkrat je strah odveč, nam je zagotovil Branko Kremer, direktor Avtošole Relax iz Mute ob Dravi, ki ima v Ilirski Bistrici podružnico. Avtošola ostaja na Bistriškem in kandidati bodo kot doslej lahko opravili potrebno število ur vožnje doma.

Glede na to, da omenjeni pravilnik določa tudi pogoje za opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita, pa se poraja vprašanje, ali bo treba tudi ta del izpita opraviti v Postojni. Po pravilniku lahko kandidati opravljajo teoretični del izpita tudi v nekaterih drugih krajih, na Primorskem denimo tudi v Sežani, Tolminu, Idriji, Ajdovščini in Ilirski Bistrici, vendar le, “če je elektronsko opravljanje teoretičnega dela izpita omogočeno pod pogoji, določenimi v pravilniku, ki ureja opravljanje vozniških izpitov.”

Kot nam je zagotovil Branko Kremer, bo Relax prilagodil svoje prostore in jih računalniško opremil. Obenem pa je povedal, da jih o takšni zahtevi ministrstvo sploh ni obvestilo. Če bo torej zadoščeno pravilniku, ne bo treba mladim Bistričanom na teoretični izpit v Postojno.

Nejasna prihodnost za 300 kandidatov

Kramar je tudi povedal, da so že doslej s kandidati opravljali šolske vožnje v Postojni, Kopru, Ljubljani in na avtocesti, tako da po njegovem mnenju ne bo težav pri opravljanju izpitov v drugem okolju. Vsekakor pa bi bilo bolje delati izpit, ki je za kandidate bolj ali manj stresen dogodek, na domačih cestah. Na Bistriškem se na leto usposablja za voznike od 200 in 300 kandidatov.

Na bistriški Upravni enoti so nam povedali, da k priloženemu pravilniku niso prejeli nobene obrazložitve. Po njihovem mnenju je nerealno pričakovati, da bodo kandidati obiskovali šolo vožnje v domačem kraju, izpit pa opravljali v popolnoma neznanem okolju. Če se bodo odločili za avtošolo v 35 kilometrov oddaljeni Postojni, lahko na hitro izračunamo dodatne stroške ter finančno in časovno obremenitev za starše, ki bodo morali voziti otroke v Postojno.

Spremembe kar na pamet?

Na upravni enoti tudi pojasnjujejo, da jim ni znano, ali so bile opravljene analize pridobljenega znanja kandidatov, ki bi (do)kazale, da so bistriški vozniki med pogostejšimi kršitelji prometnih predpisov zaradi slabih priprav v domači šoli vožnje.

Pravilnik bo kljub vsemu stopil v veljavo in če bo preveč udaril ljudi po žepu, se bodo lahko ponovno jezili na državo. Pomagalo pa verjetno ne bo nič.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano