Na starih strojih ne morejo delati vsega

Medtem ko je Alukomen že skoraj dve leti v stečaju, pa sosednji Alukomen holding - s težavami sicer - dela dalje. “Mučimo muko”, po kraško pove direktor Branko Terčon.

Alukomen holding še dela. Foto: Leo Caharija
Alukomen holding še dela. Foto: Leo Caharija

KOMEN > Alukomen, d. d. in Alukomen holding sta ne samo soseda, marveč tudi lastniško prepletena. Alukomen holding je solastnik Alukomna, ta pa holdinga. Slednji ima med lastniki še dve podjetji v stečaju - sežanski Kraški zidar in ajdovsko Primorje. Poleg tega so med lastniki še podjetje Finimpex iz Komna ter dva vodilna v Alukomnu holdingu - Boris Švara in Branko Terčon. Slednji je tudi direktor.

Kljub temu dražba premoženja Alukomna, ki bo 3. avgusta, ne bo vplivala na delo in poslovanje holdinga, zatrjuje Terčon. “Skupna imamo samo parkirišča in vhod, vse drugo je ločeno,” pravi Terčon.

Glede dražbe sicer meni, da v prvem poskusu skoraj zagotovo ne bo uspešna. Morebitnih kupcev Alukomnovega premoženja se ne tare, pove. “Takoj po začetku stečajnega postopka so se oglašali; tudi pri nas, ker mnogi mešajo obe imeni,” pravi Terčon.

Alukomen holding trenutno daje kruh 28 zaposlenim. Še pred nekaj tedni jih je bilo 30. Dveh, ki sta se upokojila, pa niso nadomestili z drugimi.

Sicer pa je kruh, ki ga delavcem reže Alukomen holding, zelo trd in tanek. “Ves čas smo v zamudi za dva meseca,” prizna direktor. “Z veliko muko vsak mesec zberemo denar za plače.” doda. Kot smo poročali, jim je Finančna uprava novembra lani zaradi dolgov zarubila nove stroje in jih prodala na dražbi. Od tedaj lahko delajo samo na starih, kjer pa naredijo komajda kak izdelek iz PVC, glavnino pa iz aluminija. Kupcev teh pa je manj kot kupcev stavbnega pohištva iz PVC materialov.

Delo na teh strojih je tudi počasnejše, prizna direktor. Kljub temu je optimist. Pravkar se jim namreč odpirajo novi posli za Skandinavijo.

Še vedno pa zaman čakajo na plačilo dela in materialov, ki so jih vgradili v stavbo Dunajskih kristalov v Ljubljani. Tam so opravili dodatna dela za družbo Mabra po naročilu ministrstva za zdravje, da bi se v stavbo vselila Inštitut za varovanje zdravja in Javna agencija za medicinske pripomočke in zdravila. Toda Mabra del ni plačala, zato Alukomen in še pet podobnih podjetij, povezanih v družbo D-kristali, že nekaj let terja denar od države. A zaman. “Ni posluha,” je povedala Marija Jurekić, ki v imenu neplačanih izvajalcev zastopa družbo D-kristali v sodnem iskanju denarja. Na prvi sodni stopnji niso bili uspešni. “Zdaj je zadeva na višjem sodišču; upam, da bomo tokrat uspešni,” je za PN povedala Jurekićeva. Alukomen holding ima v dveh od treh stolpičev za 2,5 milijona evrov neplačanih del.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano