Na slabšem bodo akutni bolniki

Postojna bo z reorganizacijo nujne medicinske pomoči (NMP) sicer dobila tako imenovani satelitski urgentni center, ki pa bi glede na osnutek pravilnika moral pokrivati tudi cerkniško in logaško področje. To bi pomenilo, da bi bil urgentni zdravnik več časa na terenu, hkrati pa bi v ambulanti pomoč iskalo več ljudi. Samo en zdravnik na 12 ur zato ne bo zadoščal.

Trije predstavniki ministrstva za zdravje so včeraj pripombe 
na predlagano reorganizacije NMP  poslušali tudi v Postojni.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Trije predstavniki ministrstva za zdravje so včeraj pripombe na predlagano reorganizacije NMP poslušali tudi v Postojni.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnski občinski svetniki so se včeraj sešli na izredni seji, ki jo je zaradi problematike bodoče ureditve NMP zahtevala skupina osmih občinskih svetnikov s prvopodpisanim Marjanom Nagodetom (SMC). Ta je poleg dodatne obremenjenosti in večje površine pokrivanja, ki bi ga postojnskemu satelitskemu centru prinesel nov sistem, opozoril tudi na specifike območja, kot so bližina avtoceste, kjer se dogajajo tudi najhujše nesreče, železnica, intervencije na vojaškem vadišču, velik turistični obisk. Na vprašanja in dileme so odgovarjali predstavnica ministrstva za zdravje Dušanka Petrič ter Gregor Prosen in Jože Prestor, člana delovne skupine za reorganizacijo NMP, ki pa tudi v Postojni konkretnih odgovorov niso dali.

Glavna postojnska pripomba sicer leti na nezadostno kadrovsko sestavo. Trenutno je namreč poleg urgentnega tima v ambulanti NMP v 12-urni pripravljenosti tudi druga ekipa v okviru zdravstvenega doma. Če je prva na terenu, za urgentne ali akutno bolne poskrbi druga. “Po novem pričakujemo, da bo urgentni zdravnik bistveno več časa na terenu, ker bo pokrival širše območje. V zdravstvenem domu bo medtem ostala le diplomirana medicinska sestra, kar se nam ne zdi v redu, predvsem med vikendi in prazniki, saj bodo imeli čakajoči slabšo dostopnost do zdravnika. Če bo res nekdo življenjsko ogrožen, bo poklicala najbližjega zdravnika iz drugih centrov, za ostale akutno bolne, otroke, starostnike, pa se bo standard znižal, saj bodo poslani k svojemu osebnemu zdravniku. Poleg tega bo v Postojno prihajalo več ljudi, kar pomeni večjo obremenjenost,” je opozorila Irena Vatovec Progar, direktorica Zdravstvenega doma Postojna. V zdravstvenem domu zato predlagajo, da se zagotovi še enega družinskega zdravnika in medicinsko sestro ob sobotah, nedeljah in praznikih vsaj 12 ur dnevno, ki bo poskrbela za akutno zbolele. Takšen sklep je sprejel tudi občinski svet in ministrstvo pozval k pripravi popravljenega pravilnika in podaljšanju roka za pripombe. V Postojni pa pričakujejo, da bo pravilnik definiral tudi zdaj nedorečen sistem financiranja NMP oziroma investicijo v prenovo in opremo prostorov.

Prosen je pojasnil, da je Postojna z vidika NMP pridobila (še eno reševalno vozilo, triažno sestro, urgentnega zdravnika 24 ur). “Je pa res, da ste na vašem območju dobro uredili tudi druge aspekte, predvsem kar zadeva akutno obolele. To pa moramo pomagati urediti ne le s tem pravilnikom, temveč tudi drugimi angažmaji. Jasno vidimo, da je treba vzporedno z ureditvijo mreže NMP urejati tudi mrežo družinske medicine,” je priznal Prosen. Sicer pa so tudi predstavniki ministrstva z odgovori posredno priznali, da je še marsikaj nedorečenega in obljubili, da bodo vse pripombe preučili.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano