Na divaškem letališču obujajo modelarsko aero zaprego

Pred 22 leti se je na divaškem letališču prvič pojavila aero zaprega. Po dolgem premoru jo zdaj ljubitelji modelarstva znova obujajo. Pred kratkim so izpeljali srečanje, na jesenskem letalskem mitingu ob stoletnici letališča pa bodo prikazali zračne akrobacije z jadralnimi modeli, ki v krilih merijo od pet do osem metrov.

Modeli jadralnih letal čakajo na vzlet.  Foto: Arhiv Boro Pernat
Modeli jadralnih letal čakajo na vzlet.  Foto: Arhiv Boro Pernat

DIVAČA > Borivoj Pernat, ki je sicer uspešen poslovnež, se že od otroštva, ko je v divaški osnovni šoli obiskoval modelarski krožek pod mentorstvom Janeza Kompare, ljubiteljsko ukvarja z modelarstvom. Izdelal je nekaj modelov jadralnih letal, premer kril največjega meri šest metrov.

Do 320 kilometrov na uro

V Sloveniji, tako pojasnjuje Pernat, je približno 30 ljubiteljev, ki imajo jadralne modele večje velikosti, z razponom kril med pet in osem metrov. Srečanja na letališčih organizirajo vsaj desetkrat na leto, tudi tekmujejo in dosegajo svetovne rekorde. Letenju z jadralnimi modeli rečejo modelarska aero zaprega, saj modele letal v zrak do višine 1200 metrov povlečejo drugi, motorni modeli letal, oboje pa s kopnega daljinsko upravljajo lastniki.

“Bistvo modelarske aero zaprege je, da svoje modele jadralnih letal v zraku obdržimo čim dlje časa in jih pripravimo do čim večje hitrosti. Naši modeli dosežejo tudi hitrost 320 kilometrov na uro. Zelo cenjeno je tudi, da delamo z njimi akrobacije. Sicer ta 'šport' nima tekmovalnega značaja in ni podrejen kakršnikoli tržni dejavnosti,” poudarja Borivoj Pernat.

“Rojstvo” na divaškem letališču

Zakaj je za nedavno srečanje Pernat izbral divaško letališče? “Ker so se v Sloveniji tovrstne aero zaprege pred 22 leti začele ravno na divaškem letališču. Tako imenovana modelarska steza je še uporabna, le očistili in uredili smo jo. In pripravljamo se, da bomo naslednje srečanje na jesen organizirali tudi v Divači, ob stoletnici letališča. Tedaj bomo tudi mi na vojaškem mitingu sodelovali z enourno predstavo v zraku,” še navaja sogovornik.

Ob tem izpostavlja, da utegnejo biti srečanja modelarjev jadralnih letal za Divačo dodatna turistična zanimivost, saj se jih ponavadi udeleži vsaj 30 modelarjev, šest lastnikov motornih modelov (rečejo jim “šleperji”), približno 25 jadralcev oziroma tistih, ki s tal upravljajo letala, ter vrsta radovednežev ali navdušencev. “Vsi mi tako dan srečanja preživimo v športno-družabnem vzdušju, kar pomeni, da imamo potrebe tudi po okrepčilu, zato menim, da bo Divača z vrnitvijo naše dejavnosti na njeno letališče le pridobila obiskovalce,” je prepričan Pernat.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano