Na današnji dan je umrl jamar, ki je odkril neznani del Postojnske jame

Na današnji dan leta 1836 je umrl slovenski jamar Luka Čeč, ki je znan po odkritju do leta 1818 neznanega dela Postojnske jame.

Pomena Postojnske jame za razvoj turizma v kraju in na 
širšem območju so se Postojnčani zavedli takoj po tem, ko je 
leta 1818 Čeč odkril njene notranje dele, saj so jamo takoj 
začeli urejati za turistični obisk. Foto: Leo Caharija Leo Caharija
Pomena Postojnske jame za razvoj turizma v kraju in na širšem območju so se Postojnčani zavedli takoj po tem, ko je leta 1818 Čeč odkril njene notranje dele, saj so jamo takoj začeli urejati za turistični obisk. Foto: Leo Caharija Leo Caharija

POSTOJNA > Luka Čeč se je rodil 11. oktobra 1785 v Postojni. Znan je postal, ko je 14. aprila 1818 odkril pot v do takrat neznani del Postojnske jame. Odkril ga je po naključju, saj je 16. aprila 1818 hotel jamo obiskati tedanji avstrijski cesar Franc I. Habsburško-Lotarinški z ženo, cesarico Karolino Avgusto. Gostitelji so želeli za visoki obisk jamo osvetliti in okrasiti. V pripravah so čez podzemno reko položili lestev, da bi na skalah postavili piramido s prosojnim napisom. Čeč je splezal na skale in tam našel vhod v globino jame.

Pomena Postojnske jame za razvoj turizma v kraju in na širšem območju so se Postojnčani zavedli takoj po tem, ko je leta 1818 Čeč odkril njene notranje dele, saj so jamo takoj začeli urejati za turistični obisk. Že leta 1823 so ustanovili posebno Jamsko komisijo, ki je postala upravni organ Postojnske jame in ki je leto pozneje uvedla prve jamske vstopnice.

Postojnska jama je tudi v prihodnjih desetletjih in stoletjih pomembno vplivala na življenje v krajih ob njej.

Čeč je umrl za posledicami kuge, ki je predtem ubila tudi dva od njegovih osmih otrok ter ženo Katarino.

Spletno uredništvo


Najbolj brano