Na borjačih za vsakogar nekaj

Pokušnja vina, ogled kraških obrti, degustacija medu, razstava, lov na pršut, pastirske igrice, kolesarjenje ... Pliskovljani so se za več kot tisoč obiskovalcev v soboto še posebej potrudili.

Obiskovalci so se lahko na prireditvi poučili tudi o kamnoseških izdelkih.

 Foto: Petra Mezinec
Obiskovalci so se lahko na prireditvi poučili tudi o kamnoseških izdelkih.  Foto: Petra Mezinec

PLISKOVICA > “Odprti borjači so prireditev, na kateri domačini pokažemo vse, kar imamo. Od vsega začetka pa poleg vinarjev in vinogradnikov vključujemo tudi čebelarje, kamnoseke in ostale obrtnike iz Pliskovice. To je velik dogodek za naš kraj, pri katerem ne sodelujejo le ponudniki, temveč vsa vas,” je povedala nova predsednica Razvojnega društva Pliska Breda Durcik.In dodala: “V Pliskovici budno spremljamo, kaj gostje želijo. Le z zadovoljstvom tako ponudnikov kot gostov lahko zagotovimo dolgoročno prihodnost za naš turizem.”

Pravila odprtih borjačev so preprosta. Na začetku obiskovalec kupi spominski kozarec in kupon za vsako od odprtih domačij. Nato se odpravi po vasi. Letos je obiskovalce prvič po vasi vodila domiselna pot, poimenovana “klatežnica,” ki je odrasle in mlade z opozorili, igricami in zanimivimi podatki zabavala ob poti skozi vas.

“Klatežnice sta se domislila Neža in Tomaž Bandelj iz Pliskovice. Letos smo prvič pripravili lov na pršut. Vsako leto skušamo program dopolniti in popestriti,” pa je pojasnila Laura Lozej iz Mladinskega hotela Pliskovica, ki skupaj z domačim društvom RD Pliska organizira dogodek. Z obiskom so bili organizatorji zadovoljni. “Vse kaže, da je obiskovalcev več kot prejšnje leto. Vedno več zanimanja opažamo med italijanskimi turisti,” je še povedala Lozejeva.

Istočasno so v mladinskem hotelu odprli razstavo Gianlibera Dellapietre z naslovom Kras in njegove lepote. Dogajanje so dodatno popestrili glasbeniki iz Saleža, ki jih je spremljala vinska kraljica Katrin Štoka. Večer so sklenili s sežigom drenovih metel. Gre za simboličen prehod iz stare v novo sezono.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano