Na Postojnskem za odpravo motnosti pitne vode ob poplavah rabijo več denarja

Javno podjetje Kovod Postojna je v letošnjem letu poskrbelo za projekte, ki bodo dokončno prispevali k ureditvi čiščenja odpadnih vod v občini Pivka in Postojna. Z velikimi investicijami, ki naj bi jih financirali tudi s sredstvi EU, pa želijo dokončno rešiti problem motnosti pitne vode in posledično potrebe po prekuhavanju ob večjih poplavah.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

POSTOJNA > Po nekajdnevnem močnem jesenskem deževju v prvi polovici novembra se je vnovič pokazala velika občutljivost vodnega vira v Malnih pri Planini, ki zagotavlja vodo 22.000 uporabnikom občin Postojna in Pivka. Obstoječa tehnologija namreč ne ustreza vremenskim razmeram, ki prinašajo vedno nove izzive in zahtevajo novejšo, tehnološko naprednejšo in bolj zanesljivo delovanje, je po današnji novinarski konferenci povedal v.d. direktorja Kovoda David Penko.

Močno motno pitno vodo bi ustrezen vodovodni sistem sicer lahko ustrezno očistil, a zmogljivosti vodarne Malni pri Planini tem razmeram niso zadostovale. Pritok motne vode do zajetja (v vodarno Malni namreč prihaja večina vode iz Cerkniškega področja), je bil preobilen, sistem čiščenja pa v takih primerih ni dovolj učinkovit.

Naložba v zmogljivejši filtrirni sistem

Problem bi bil rešljiv z naložbo v zmogljivejši filtrirni sistem, do katerega naj bi po besedah Penka prišli z naložbo v posodobitev vodovodnega omrežja. Naložbo, vredno 30 milijonov evrov, naj bi financirali tudi z denarjem EU. S projektom so se sicer enkrat že prijavili na razpis za pridobitev evropskega denarja, a takrat niso bili uspešni, zato nameravajo poskusiti znova v novi finančni perspektivi 2014-2020.

Sistem je dotrajan

"Obstoječi osrednji vodovodni sistem Postojna-Pivka je resnično dotrajan in nujno potreben obnove, med drugim ima tudi do 50 odstotkov izgube vode, starost cevi je v povprečju 45 let, na nekaterih odsekih tudi 80 let in več," je opozoril Penko.

Nov sistem bi po njegovih besedah doprinesel k stabilni oskrbi z zdravstveno ustrezno pitno vodo. Projekt, ki se že nekaj časa načrtuje v okviru drugega dela projekta Čista Ljubljanica, bi namreč zajemal tako obnovo vodovoda Postojna-Pivka kot rekonstrukcijo vodarne v Malnih, ki bi se jo nadgradilo z ultrafiltracijo, najsodobnejšo tehnologijo čiščenja surove vode.

Projekt obnove vodovodnega sistema se je začel že leta 2008, v njem sodeluje osem občin na območju porečja Ljubljanice. Vanj so vložili veliko dela, sprva predvsem v pridobivanje služnosti, odkup zemljišč, projektiranje, usklajevanje in pridobivanje vseh soglasij ter študij. Priprava je trajala kar dobrih pet let in bila vredna okoli enega milijona evrov.

Nujna je tudi obnova čistilne naprave v Postojni

Po izgradnji nove kanalizacije v dolžini 12 kilometrov v Pivki se zaključuje tudi gradnja osrednje čistilne naprave. Predvideno je, da se bodo prvi priklopi uporabnikov na omrežje pričeli že v naslednjih tednih, ko naj bi se pridobila odločba za poskusno delovanje. Vrednost investicije znaša 2,4 milijona evrov, od tega dva milijona evrov odpade na sredstva EU.

Nujna je tudi naložba v obnovo čistilne naprave v Postojni. Od obstoječe naprave bo ostala le še upravna stavba z laboratorijem in dehidracijo blata, tako obstoječi bazeni za čiščenje vode kot tudi vizualno moteči silosi blata pa bodo porušeni.

Nova naprava bo imela poleg običajnega mehanskega in biološkega čiščenja še tretjo in četrto stopnjo čiščenja odpadnih voda, zato bo iz odpadne vode očistila do 98 odstotkov organskih hranil, kar bo nedvomno izboljšalo stanje v prvi vrsti potoka Stržen in reke Pivke.

Dela na čistilni napravi bodo zaključena do konca aprila 2015, ko naj bi naprava začela poskusno obratovati, uporabno dovoljenje pa bi dobila do konca leta 2015. Vrednost naložbe znaša 2,83 milijona evrov, kar 92 odstotkov nepovratnega denarja pa bo postojnska občina pridobila iz evropskega kohezijskega sklada in državnega proračuna.

STA


Najbolj brano