Na Postojnskem vojaki iz enajstih držav (foto)

Na mednarodni vojaški vaji Takojšen odgovor 2014, ki od 17. avgusta poteka v Postojni, sodeluje več kot 1000 udeležencev iz enajstih držav. Predstavitev vaje so si danes ogledali predsednik republike Borut Pahor, premierka in obrambni minister, ki opravljata tekoče posle, Alenka Bratušek in Roman Jakič in gostje iz zavezniških in partnerskih držav.

 Foto: Danijel Cek
Foto: Danijel Cek

POSTOJNA > Takojšen odgovor 2014 je vojaška vaja ameriške vojske v Evropi, ki jo letos soorganizirata slovenska in hrvaška vojska, je v izjavi za javnost po prikazni vaji povedal slovenski kodirektor vaje, brigadir Slovenske vojske Miha Škerbinc. “Ključni namen te vaje je spodbujanje regionalnega sodelovanja na vojaškem področju in skozi delo na vaji krepiti vezi med vojskami v tej regiji,” je poudaril Škerbinc.

Na vaji sodeluje več kot 1000 pripadnikov iz več kot iz 11 držav, poleg Slovenije, Hrvaške in ZDA še iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Danske, Kosova, Madžarske, Makedonije ter Velike Britanije. Vaja poteka istočasno iz treh lokacij, iz ameriške baze v Nemčiji, iz Zagreba na Hrvaškem in iz Postojne v Sloveniji.

Hočejo odpraviti razlike

V prvem delu mednarodne vojaške vaje, ki je potekal prejšnji teden, so se urili v postopkih poveljevanja in kontrole s pomočjo računalniško podprtih simulacij. Drugi del vaje pa je praktičen, v katerem se sodelujoči predstavniki različnih vojsk ter predstavniki Civilne zaščite v Sloveniji urijo v praktičnih postopkih, taktikah in tehnikah s področja zaščite in reševanja.

“Pomen takih vaj je v tem, da se odpravljajo razlike med različnimi vojskami različnih držav kot tudi med različnimi strukturami obrambnega sistema. Mi tega ne jemljemo kot problem, pač pa kot izziv, saj prihaja do nerazumevanj in trenj, do tehničnih težav, zato je namen teh vaj, da se te razlike odpravljajo,” je še dejal Škerbinc.

Povezujejo se

Posamezni sodelujoči na vaji so se s temi težavami že srečali na mednarodnih misijah in pri mednarodni pomoči, v katerih je sodelovala Slovenska vojska.

V Slovenski vojski urijo posamezne postopke tako, da postanejo utečeni, na tej vojaški vaji pa so združevali posamezne postopke v celoto. Pri tem gre za združevanje tako na področju sistemov in človeškega faktorja, kot pri prenosu informacij iz določenih računalniških sistemov v prakso.

Drugo pa je tudi povezovanje med pripadniki posameznih sodelujočih vojsk različnih držav, saj se soočajo s številnimi ovirami, kot so jezik, oprema in usposobljenost. Vse te stvari morajo sodelujoči znotraj zveze Nato ali partnerskih držav pripeljati do take ravni, da delajo vsi po enakih postopkih, na enak način in po enakih poveljih, da so lahko učinkoviti tedaj, ko potrebujejo ljudje pomoč.

STA


Najbolj brano