Na Postojnskem in Pivškem s 1. junijem višje cene vode

Povprečno postojnsko gospodinjstvo, ki je priključeno na kanalizacijo in čistilno napravo, bo po novem za oskrbo s pitno vodo ter odvajanje in čiščenje odpadnih voda na mesec plačevalo dobre tri evre več, pivško pa kar sedem evrov več. Glavni razlog za podražitev je povišanje cen omrežnine zaradi novih naložb. Občani lahko zato pričakujejo, da se bodo cene dvigale tudi v prihodnjih letih.

POSTOJNA, PIVKA > Tako postojnski kot pivški občinski svet sta na zadnjih sejah prižgala zeleno luč za povišanje cen vode ter odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda.

V postojnski občini se bo cena za gospodinjstva dvignila za šest do deset odstotkov, za gospodarstvo za tri do sedem odstotkov. V pivški občini pa se bodo cene dvignile tudi do 15 odstotkov. Povišanje bo najvišje za tiste uporabnike, ki so se na novo priključili na kanalizacijo in čistilno napravo.

“Kriva” višja amortizacija

David Penko, vršilec dolžnosti direktorja Kovoda, je pojasnil, da se bo cena le v manjšem delu povečala na račun dražjih storitev njihovega podjetja, ki se na položnici odražajo v ceni vodarine ter cenah storitev odvajanja in čiščenja. Zadnji dve se bosta celo nekoliko znižali, medtem ko se bo vodarina povišala zaradi povečanih stroškov.

Za povišanje cen je tako v glavnem “krivo” povišanje omrežnin, ki pokrivajo letne stroške javne infrastrukture (amortizacijo). Prišlo je namreč do prenosa nove javne infrastrukture v upravljanje Kovoda, ki je omrežnino dolžan pobirati in nakazovati občinam.

Penko je pojasnil, da je bilo z občine Postojna v upravljanje Kovoda v zadnjem obdobju prenesenih za približno 2,6 milijona evrov novih investicij (nova kanalizacija med zdravstvenim domom in novo čistilno napravo ter več obnovljenih kanalizacijskih sistemov po mestu). V Pivki pa je bilo zgrajenih 12 kilometrov novega kanalizacijskega sistema.

Kakšne položnice lahko glede na nove velike investicije, kot so izgradnja novih čistilnih naprav v Pivki in Postojni ter načrtovana obnova celotnega vodovodnega sistema, ki naj bi vendarle stekla letos, torej občani pričakujejo v bodoče?

Storitve podjetja Kovod se v prihodnjih letih ne bodo več dvigovale, česar pa ni mogoče trditi za omrežnino, ki se obračunava glede na vrednost novih investicij in se bo zato zagotovo povišala. Določene projekcije imamo že pripravljene. V postojnski občini podražitve ne bodo več tolikšne, večji problem bo v pivški, saj se vse investicije razdelijo med uporabnike. Ker je tam število uporabnikov manjše, bo povišanje cen višje,” je dejal Penko, ki pa natančnejših številk še ni mogel razkriti.

Zmanjšali izgube

Nekatere svetnike je zanimalo, ali je Kovod dovolj izkoristil tudi svoje notranje rezerve, s čimer bi omilil povišanje. Penko je pojasnil, da so že lani začeli z reorganizacijo podjetja, v sklopu katere so združili poslovni enoti kanalizacija in čistilne naprave, s čimer so tu zmanjšali stroške. Del zaposlenih so s tem prerazporedili na poslovno enoto vodovod, kjer se ukvarjajo z iskanjem puščanj vode. “Izkazalo se je, da je bila to pravilna poteza. Če smo še januarja 2014 beležili 52-odstotne izgube, smo te uspeli do maja letos zmanjšati na 36 odstotkov,” je povedal Penko in dodal, da bodo ti zaposleni med gradnjo novega vodovodnega sistema skrbeli za prevezave in s tem zagotavljali pitno vodo tudi med gradnjo. V zvezi s pomisleki, zakaj se kljub zmanjšanju števila zaposlenih z 49 na 47 zaradi dveh upokojitev stroški dela letos povečujejo, pa je Penko pojasnil, da je razlog visoka starostna struktura zaposlenih, ki zaradi dodatkov za delovno dobo podjetje stanejo vsako leto več.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano