Na Počku dvotedenske vojaške vaje

Danes se v Postojni začenja osrednja vaja Slovenske vojske (SV) Takojšen odgovor 2014, ki bo trajala skoraj dva tedna, so sporočili iz SV. Vaje ne bo gostila le Slovenija, ki vodi vajo, temveč tudi Hrvaška in Nemčija. Na vaji bo sodelovalo približno 1000 udeležencev iz enajstih držav.

 Foto: Danijel Cek
Foto: Danijel Cek

POSTOJNA > Vajo je zadnja tri leta gostila Hrvaška, tokrat pa vajeti prevzema Slovenija. Nosilec računalniško podprte vaje je poveljstvo ameriške kopenske vojske v Evropi. Na njej bodo udeleženci preverili povezljivost tudi na primeru zaščite in reševanja.

Na vaji bodo tako sodelovali tudi hrvaški, ameriški, albanski, bosansko-hercegovski, črnogorski, danski, kosovski, madžarski, makedonski in britanski vojaki.

Slovesen postroj bo danes ob 17. uri v parku pred Postojnsko jamo. V spremljevalnem slavnostnem programu bodo sodelovali glasbeni gostje Oto Pestner, Orkester SV, Dixie band oboroženih sil ZDA in policijski orkester.

Predstavili bodo tudi projekt ministrstva za obrambo KulturajMO, na ogled bo različna oborožitev in oprema SV; zračno plovilo, bojna vozila, minometi, raketni sistemi, sistemi zvez, vozila in specialistična oprema vojaške policije, vojaškega gorništva in inženirstva, simulatorji streljanja z avtomatsko in zračno puško, brezpilotna letala ter oprema bojevnika 21. stoletja.

V SV so si omislili tudi nagradno igro, nagrada je polet s helikopterjem. Na prizorišče bodo prišli tudi vrhunski športniki SV.

STA


Najbolj brano