Na Notranjskem voda odteka, a napovedane nove padavine

Na Notranjskem je stanje nespremenjeno, gladina vode na Loškem polju je pričela upadati, na ilirskobistriškem imajo še vedno težave s podtalnico, ki jo bo iz zalitih hiš treba prečrpavati še nekaj dni. Gladina vode na cerkniškem in planinskem polju se še vedno dviga, ponoči je voda začela poplavljati lokalno cesto med Planino in Uncem.

Na Baču in v Koritnicah je stanje danes nekoliko bolj umirjeno Foto: Tomo Šajn
Na Baču in v Koritnicah je stanje danes nekoliko bolj umirjeno Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA, LOŠKA DOLINA, CERKNICA > Gladina vode na Loškem polju je po prvih podatkih ponoči upadla za sedem do deset centimetrov. Kljub temu je še vedno 50 zalitih objektov. Župan občine Loška dolina Janez Komidar obvešča vse, ki občini Loška dolina želijo priskočiti na pomoč, da občani trenutno ne potrebujejo pomoči v obliki hrane in oblek.

V prihodnjih dneh bodo prizadeti občani potrebovali razvlažilce prostorov, prav tako na računu občine že zbirajo denar za obnovo poplavljenih objektov in nakup pohištva ter drugih stvari, ki so jih ljudje izgubili v poplavah.

Vodna gladina na kraških poljih notranjskega krasa bo pričela predvidoma ponovno naraščati v nedeljo, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju bo naraščanje spet nekoliko hitrejše. V soboto 15. novembra zvečer in v noči s sobote na nedeljo bodo predvsem v zahodni in južni Sloveniji možni močnejši nalivi. Količina dežja lahko tam ponekod preseže 40 litrov na kvadratni meter.

Še vedno je prepovedan promet za tovorna vozila na cestah Stari trg-Markovec, mejni prehod Babno Polje-Iga vas, Iga vas-Viševek, Stari trg pri Ložu-Nadlesk-Dane in Grahovo-Gornje Jezero-Pudob.

Stanje je nekoliko bolj umirjeno tudi na Baču in v Koritnicah v občini Ilirska Bistrica. Namestnik poveljnika civilne zaščite občine Ilirska Bistrica Luka Špilar je povedal, da imajo še vedno težave s podtalnico, vodo tako trenutno prečrpavajo iz več kot 40 objektov. Prečrpavanje bo potrebno še nekaj dni, odvisno od padavin, ki so napovedane za v nedeljo.

Špilar je napovedal, da bodo danes, če bo šlo vse po načrtih, preko umetnega mostu vzpostavili povezavo med Knežakom in Koritnicami. Še vedno je za ves promet zaprta tudi poplavljena cesta med Knežakom in Bačem.

Po podatkih agencije za okolje se ojezerjene površine na Loškem polju zmanjšujejo, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju pa se nekoliko povečujejo. Planinsko polje je danes ponoči pričelo poplavljati lokalno cesto med Uncem in Planino, še vedno pa je zaprta cesta Laze-Planina, na Cerkniškem jezeru pa cesti Dolenje jezero-Otok in Otok-Laze.

STA


Najbolj brano