Na Krasu so na ogled jaslice s celega sveta

V Kazljah je na ogled razstava 40 jaslic iz različnih dežel sveta, so iz privatne zbirke Gregorja Tozona. Brezplačen ogled je mogoč vsak dan še do drugega februarja.

Upokojenemu režiserju Gregorju Tozonu so najdražje jaslice,  ki mu jih je dala mama ob odhodu od doma. Foto: Bogdan Macarol
Upokojenemu režiserju Gregorju Tozonu so najdražje jaslice, ki mu jih je dala mama ob odhodu od doma. Foto: Bogdan Macarol

KAZLJE > “Moje prve jaslice so bile lesene in ročno pobarvane ter so mi drag spomin na mamo, ki mi jih je dala ob mojem odhodu od doma. Tem so se sčasoma pridružile še te, ki sem jih kupil na izletih po celem svetu, kar nekaj so mi jih prinesli tudi prijatelji, ki vedo za ta moj hobi. Vseh skupaj jih imam že približno 160,” je včeraj za PN povedal Gregor Tozon, upokojeni režiser, ki živi v Kazljah.

Z zbirko jaslic se je začel ukvarjati po letu 1989, ko je sočasno bil tudi pobudnik in prvih osem let organizator živih jaslic v Postojnski jami.

Do sedaj je izbor jaslic razstavljal že v Štanjelu, Stični, Dupljah, Škofji Loki in Piranu. Sprva v hiši, od lani tudi v stavbi poleg cerkve, poimenovani vahtnica, razstavlja tudi v Kazljah, kjer zadnja leta domuje. Ob spremljavi glasbe in svetlobnih efektov jih je letos tu na ogled 40.

“Poleg najstarejših, voščenih jaslic, ki so delo uršulink iz začetka 19. stoletja, so razstavljene tudi jaslice držav z različnih celin, ki so zanimive vsake po svoje, saj so povsod dodali nekaj svojega, izvirnega. Drage so mi vse, najbolj pa seveda prve, mamine, saj so spomin na družino in otroštvo,” je še poudaril Tozon.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano