Na Kras nova železna cesta

Od včerajšnjega dne pa vse do 29. maja je v prostorih Občin Divača in Sežana javno razgrnjen osnutek državnega prostorskega načrta za slovenski del nove železniške proge Trst-Divača in ostali dokumenti k projektu.

Hitra proga bo med avtocesto in vasjo Žirje (na fotografiji v 
ozadju).  Foto: Marica Uršič Zupan
Hitra proga bo med avtocesto in vasjo Žirje (na fotografiji v ozadju).  Foto: Marica Uršič Zupan

DIVAČA, SEŽANA > Slovenski odsek nove železniške proge bo dolg približno enajst kilometrov, od tega bo približno 3,8 kilometra proge v predorih. Načrtovana hitrost za potniške vlake je 250 kilometrov na uro, za tovorne pa 100 kilometrov na uro.

Gradnja novega tira na odseku Trst-Divača se bo pričela v dvocevnem enotirnem predoru Lanaro-Volnik v točki, kjer prečka državno mejo z Italijo. Pri izhodu iz predora se trasa nadaljuje proti vzhodu. Pri vasi Dane pri Sežani je predvidena preureditev križišča in dela priključka avtoceste. Nato bo proga tekla tik ob vasi Žirje, kjer bodo zgradili nadvoz in pokriti vkop nove železniške proge v dolžini približno 250 metrov.

Za naseljem se bo železnica odmaknila od avtoceste in se izognila počivališču Povir. Trasa se bo v nadaljevanju preko priključnega tira navezala na železniško vozlišče Divača in se zaključila ob elektro napajalni postaji v Divači.

Javni obravnavi o progi bosta 19. maja ob 17. uri v veliki sejni dvorani Občine Sežana in 20. maja ob 17. uri v večnamenskem prostoru Osnovne šole Bogomirja Magajne Divača.

Ogled študije različic, okoljskega poročila, strokovnih podlag in osnutka državnega prostorskega načrta za novo železniško progo je možen tudi na ministrstvu za infrastrukturo, ministrstvu za okolje in prostor, direktoratu za prostor ter na spletni strani okoljskega ministrstva.

Javnost lahko v času razgrnitve pripombe in predloge pošlje pisno na mesta javne razgrnitve, po pošti na ministrstvo za okolje, na naslov Dunajska cesta 47, Ljubljana, ter na elektronski naslov gp.mop@gov.si.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano