Na Kozini bo kmalu tržnica

Prve dni septembra bo ob Tuševi trgovini na Kozini (na poti proti Krvavemu Potoku) zaživela kmečka tržnica. Občina Hrpelje-Kozina bo s tem uredila dejavnost vseh ponudnikov domačih pridelkov, ki so jih doslej prodajali na neurejenih prodajnih mestih.

V začetku septembra bo ob Tuševi trgovini na Kozini (na fotografiji levo) zaživela nova in urejena kmečka tržnica.

 Foto: Lea Kalc Furlanič
V začetku septembra bo ob Tuševi trgovini na Kozini (na fotografiji levo) zaživela nova in urejena kmečka tržnica.  Foto: Lea Kalc Furlanič

KOZINA > “Končno se bomo počutili kot pravi branjevci. Prodajanje lastnih pridelkov doslej ni bilo nobeni stvari podobno, počutili smo se domala kot klošarji,” se nove tržnice na Kozini veseli Izidor Tomažič s kmetije Tomažič na Tatrah, ki skupaj z mamo Slavico pogosto prodaja svoje pridelke ob Tuševi trgovini na Kozini.Prav tam, kjer bo kmalu zaživela povsem prva tržnica na Kozini, tik ob cesti proti Krvavemu Potoku. Na novi tržnici bodo imeli ponudniki na razpolago kamnite mize, nadstrešek, vodo, elektriko, urejena bosta dostop in parkirišče.

Doslej so svoje pridelke prodajali brez reda

“Sedaj delamo v neprijetnih razmerah, ob vsakem vremenu in letnem času. Pripeljemo se s kombijem, postavimo svojo stojnico in se trudimo po najboljših močeh prodati svoje domače sadje in zelenjavo. Promet na tem mestu je povprečen, večinoma odkupujejo prehodni, mimoidoči kupci, največ je Italijanov, domačini manj,” še pove Tomažič. In doda, da se na tak način kmetija tudi predstavlja v domačem okolju, “čeprav,” še navaja, “moramo prodajati tudi po drugih krajih, da preživimo.” Podobno kot Tomažičevi se znajdejo tudi drugi ponudniki. Postavijo se ob prometnice, trgovine, gredo na druge tržnice ali sejme, eni prodajajo česen, drugi krompir, tretji jabolka. Zato so se tudi večkrat obrnili na občino.

“Doslej v naši občini nismo imeli urejenih in poenotenih prodajnih mest za prodajo kmečkih pridelkov in izdelkov, ponudniki pa so se na nas pogosto obračali s prošnjo, da bi občina vzpostavila tržnico. Že ko sem kandidirala za županjo, sem v svojem programu izpostavila tudi to potrebo oziroma se zavezala, da jo bomo, če bom izvoljena, v tem proračunskem letu izpeljali,” pravi hrpeljsko-kozinska županja Saša Svetelšek Likavec. Sicer, dodaja županja, so želeli tržnico urediti že spomladi, a je zaradi sprejemanja proračuna tedaj čas manj ugoden za nove investicije.

Na tržnici razkošne kamnite mize

Tako bodo prve dni prihodnjega meseca, natančneje 5.a septembra zjutraj, ob Tuševem poslovnem objektu odprli prvo kmečko tržnico na Kozini. Z deli še hitijo, ker bi radi, da odprtje sovpada z občinskim praznikom.

Tržnični prostor bodo opremili s šestimi kamnitimi mizami, fontano z vodo in z nadstreškom. Zgradili so že oporni zid in ga obložili s kamnom. Zakaj odločitev za kamnite mize? “Ker ne potrebujejo vzdrževanja in ker bo tako podoba cele tržnice temeljila na opremi iz kamna, kar bo zagotovo bolj funkcionalno in lično,” pojasnjuje županja. Dodaja, da so pridobili tri načrte ureditve, a so izbrali različico podjetja Biro obala iz Kopra, “ker je bila najbolj ugodna in ker nam je bila najbolj všeč.”

Gradbena dela, ki jih opravlja lokalno podjetje Godina, in material (kamnite elemente je zagotovilo podjetje Marmor Sežana) bodo stali približno 30.000 evrov. Zemljišče, kjer bo stala tržnica, je v lasti Direkcije za infrastrukturo, s katero so se dogovorili za uporabo zemljišča. Skupaj s Tušem bodo uredili še primeren dostop za vozila in pešce ter parkirišče. Prodajna mesta bodo na voljo vsem ponudnikom, uporabnino bodo uredili s posebnim pravilnikom, za ponudnike iz občine bo zgolj simbolična, za začetek pa je občina še ne bo zaračunavala. “Konkurence s Tušem in drugimi tržnicami se ne bojimo, saj bodo naši pridelovalci ponujali zgolj lokalne pridelke, po banane in ananas pa naj gredo ljudje drugam. Mi bomo imeli jabolka, slive, česen, krompir in druge brkinske dobrote,” sklene Svetelškova.

Pridobitev podpirajo tudi v bližnji krajevni skupnosti Krvavi Potok. Ppredsednica Tanja Zonta sicer omeni, da jih z občine niso seznanili s projektom, vendar da tržnico pozdravljajo.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano