Na Baču poplavilo večino hiš

Obilne nevihtne padavine z grmenjem, ki so močile bistriško občino vso noč na sredo, so povzročile ponoven dvig voda reke Reke in njenih pritokov. Najhuje je bilo ponovno na Zgornji Pivki, predvsem na Baču, kjer so se gasilci in domačini od jutranjih ur borili z vodno stihijo. Voda, visoka tudi do pol metra, je drla po glavni vaški cesti in zalila približno 80 odstotkov hiš te velike vasi.

Bač je bil včeraj z vseh strani obdan z vodo Foto: Tomo Šajn
Bač je bil včeraj z vseh strani obdan z vodo Foto: Tomo Šajn

BAČ, ILIRSKA BISTRICA > Že sicer namočena kraška tla, ki od konca tedna ne požirajo vode, so ob nevihtnih padavinah včeraj ponoči povzročile nove nevšečnosti ljudem vseh treh zgornjepivških vasi, Knežaka, Bača in Koritnic, ki jih z vseh strani obdajajo presihajoča jezera.

Včeraj je vas Jasen oziroma nekatere hiše začel ogrožati plaz. Po podatkih Saša Zidarja je od torkovega večera do včeraj na območju Ilirske Bistrice padlo 150 litrov padavin na kvadratni meter, kar je sicer povprečna mesečna količina v novembru.

Medtem ko je bila v torek cesta do Bača prek Koritnic vsaj za silo prevozna, pa so jo včeraj povsem zaprli. Ker je bila lokalna cesta iz Knežaka do Bača zaprta že nekaj dni, je bil edini dovoz do vasi po cesti prek Zagorja in Kalca.

Na pomoč prihiteli gasilci in vojaki

Ob eni uri ponoči, ko je začela voda na Pivki zelo naraščati, je, po besedah Luke Špilarja, pomočnika poveljnika Občinskega štaba civilne zaščite, angažiral vsa prostovoljna gasilska društva bistriške občine ter zjutraj poklical na pomoč tudi gasilce iz sosednje pivške občine. Na pomoč pa so prišli tudi pripadniki Slovenske vojske in nekatera društva iz obalno-kraške regije, ker je bistriškim gasilcem začelo primanjkovati vodnih črpalk. V reševalnih akcijah je sodelovalo približno sto gasilcev in 30 pripadnikov vojske.

“Stanje se nenehno spreminja. Iz minute v minuto je več poplavljenih hiš, saj voda še vedno narašča in bo verjetno naraščala še naprej. Že sedaj je poplavljenih okrog 80 odstotkov hiš. Vse, razen tistih na višjem območju vasi.” je včeraj dopoldne povedal Špilar in dodal, da je kanal, ki so ga ob februarskih poplavah skopali med Knežakom in Zagorjem, preprečil še hujše dvigovanje vode v jezeru.

Poplave so včeraj povzročile težave tudi raznašalcem Primorskih novic. Brez časopisa so tako ostali naši naročniki na Baču in v Koritnicah, saj se raznašalka časopisa z osebnim avtomobilom zaradi poplavljene ceste ni mogla pripeljati do njih.

Včeraj pa so začeli kopati tudi nov prekop, ki bo usmerjal vodo mimo Bača na poplavno polje pri Knežaku. Po nekajurnem dopoldanskem deževnem zatišju so se padavine po 13. uri občasno okrepile in občasno tudi ponehale.

V šoli le dobra polovica učencev

Tako kot na Baču, so morali tudi v sosednjih Koritnicah črpati vodo iz približno polovice hiš, kar pa traja že nekaj dni. Voda, ki je preplavila Bač in cesto za Koritnice, je zdesetkala tudi število učencev v OŠ Toneta Tomšiča v Knežaku. Kot nam je povedala ravnateljica Tea Gustinčič, je prišlo iz obeh vasi le nekaj učencev. Čeprav je do Bača vozil šolski avtobus, otroci niso mogli iz poplavljenih hiš. Včeraj je bilo v šoli in vrtcu približno 60 odstotkov otrok celotnega šolskega okoliša.

Po napovedih vremenoslovcev se bo v soboto spet začelo daljše deževno obdobje. Gladina Cerkniškega jezera bi lahko prihodnji teden dosegla višino iz letošnjega februarja. Poslabšanje razmer napovedujejo tudi v Loški dolini in na Planinskem polju.

Bistričani so včeraj zjutraj na marsikateri ulici lahko zabredli v vodo, saj kanalizacija ni požirala tolikšne količine padavin. Oba potoka, Bistrica in Sušec sta močno narasla in zalila nekaj kleti v stanovanjskih blokih ob Prešernovi ulici. Že dopoldne, ko je deževje nekoliko ponehalo, se je raven vode v obeh potokih, pa tudi v strugi Reke in njenih hudourniških pritokih zmanjšala. Zelo pa je poplavila reka Molja pod Veliko Bukovico proti izlivu v Reko.

Veliko težav so imeli tudi vozniki, ker je bila glavna cesta od Ilirske Bistrice proti mejnemu prehodu Jelšane, pa tudi proti Ribnici, nekaj ur zaprta. Voda je prelila cestišče že v vasi Dolenje, še bolj pa v Dolenjskem potoku, kjer je nekaj vozil obtičalo v njej. Obvoz za osebna vozila so uredili, do popoldneva pa so se razmere na tej cesti izboljšale.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano