Na Postojnskem novi primer vraničnega prisada

V Sloveniji so v sredo potrdili novi primer vraničnega prisada, tudi tokrat pri poginuli kravi na območju postojnskega urada Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Novo območje vraničnega prisada, na katerem bo treba v prihodnjih 50 letih izvajati zaščitne ukrepe, zajema naselje Šmihel pod Nanosom.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Na kmetiji, kjer so našli kravo z vraničnim prisadom, so takoj po potrditvi bolezni uvedli ukrepe za preprečevanje širjenja in izkoreninjenje bolezni, ki med drugim obsegajo prepoved premikov, razkuževanje in cepljenje. Ker gre za zoonozo, so o pojavu obvestili tudi zdravstveno službo, so danes sporočili iz uprave za varno hrano in veterinarstvo.

Opravili so tudi epizootiološko preiskavo, na podlagi katere je Državno središče za nadzor bolezni določilo novo območje vraničnega prisada, na katerem bodo morali v prihodnjih 50 letih izvajati zaščitne ukrepe za preprečevanje pojava in širjenja bolezni.

Med te ukrepe sodi preventivno cepljenje dovzetnih živali, ki se pasejo na območju omenjenega distrikta, ter živali, ki se krmijo s krmo, ki izvira iz tega distrikta.

Uprava za varno hrano in veterinarstvo je o pojavu bolezni in o izvedenih ukrepih prek sistema za obveščanje in poročanje o boleznih živali obvestila tudi Evropsko komisijo in druge članice EU.

Na območju Postojne je zaradi vraničnega prisada že avgusta poginilo sedem telic z istega pašnika.

STA


Najbolj brano