Muzeji, kosila in avtobusi

Čezmejno sodelovanje na področju turizma je v primorskih krajih živahno. Bistričani so, denimo, te dni predstavili skupni mednarodni projekt s hrvaško obmejno občino Matulji, prek katerega si bodo obiskovalci lahko s skupnim bonom ogledali po tri znamenitosti v bistriški ali matuljski občini in na tej ali oni strani meje pojedli kosilo. Od sobote pa vse do 28. avgusta bo prek vikendov in ob praznikih že deseto leto zapored med gradovoma Štanjelom in Devinom tekla avtobusna povezava. Tako bodo turisti komenske občine in občine Devin-Nabrežina tudi letos po ugodni ceni spoznavali znamenitosti komenskega in tržaškega Krasa.

Tudi letos poleti med gradovoma Štanjelom in Devinom teče 
avtobusna povezava. Foto: Marica Uršič Zupan
Tudi letos poleti med gradovoma Štanjelom in Devinom teče avtobusna povezava. Foto: Marica Uršič Zupan

ILIRSKA BISTRICA, MATULJI, ŠTANJEL, DEVIN > Bistriški Turistično informacijski center in Turistička zajednica Općine Matulji sta predstavila skupni mednarodni projekt z naslovom Čezmejne skrivnosti/Prekogranične tajne. Prek projekta obiskovalcem ponujajo poseben bon, ki velja za odrasle deset evrov, za otroke pa 6,5 evra, s katerim si je mogoče ogledati po tri znamenitosti in pojesti kosilo na slovenski ali hrvaški strani.

Na slovenski strani, torej v bistriški občini, si obiskovalci za bon tako lahko ogledajo muzej v Hodnikovem mlinu v starem mestnem jedru Bistrice, etnološko muzejsko zbirko Brkinski škoromati v Podgradu in orožarsko razstavo z živo zgodovino na gradu Prem. Kosilo bo obiskovalce z bonom čakalo v rečiški gostilni Škorpijon.

Na hrvaški strani pa si za bon obiskovalci lahko ogledajo muzej Memorijalni center Lipa pamti (Lipa pomni), Zvončarsko muzejsko zbirko v Rukavacu in matuljski Rodoslovni center Kastavščine in Liburnije z domačo zbirko “Kako su živjeli naši stari” (Kako so živeli naši predniki). Kosilo bo obiskovalcem na voljo v oštariji Fiorin na Permanih.

Ponudba velja ob nedeljah 10. julija, 28. avgusta ali 11. septembra. Bon pa je mogoče kupiti v TIC Ilirska Bistrica ali na spletni strani http://www.ilirska-bistrica.si.

Kot že vrsto let doslej bo tudi letos Bistričane v hrvaško Moščeniško Drago vozil kopalni avtobus. Začel bo voziti 1. julija in bo vozil vsak delovnik. Novost je, da bo ob 8. uri zjutraj Bistričane na poti v Moščeniško Drago odpeljal s parkirišča v industrijski coni Ilirska Bistrica (ob novi mestni obvoznici). Iz Moščeniške Drage pa se bo vračal ob 17.30 uri. Vozovnice, ki jih bodo morja željni lahko kupili na avtobusu, pol ure pred odhodom, in jih subvencionira občina, bodo veljale šest oziroma deset evrov (povratna), vendar bodo upokojenci, dijaki in študentje imeli popust, zanje bo vozovnica štiri oziroma šest evrov (povratna). Otroci do desetega leta pa se bodo lahko na morje peljali brezplačno.

S projektom bistriška občina in občina Matulji nadaljujeta dolgoletno sodelovanje, ki sta ga nadgradili s sodelovanjem v turizmu.

Občini Komen in Devin-Nabrežina pa sta tudi letos omogočili avtobusno povezavo med gradovoma Štanjel in Devin. Obiskovalci si bodo lahko po znižani ceni ogledali Galerijo Lojzeta Spacala in staro romansko kraško hišo, v kateri je etnološka zbirka kraških pripomočkov.

Avtobus bo trikrat dnevno ob sobotah, nedeljah in praznikih vse do 28. avgusta vozil med Štanjelom in Devinom in se ustavljal v Hruševici, Tupelčah, Kobjeglavi, Gabrovici, Tomačevici, Komnu, Gorjanskem, Šempolaju, Nabrežini in Sesljanu, cena pa je seveda odvisna od tega, na kateri postaji potnik vstopi na avtobus. Najdražja vožnja - torej tista med Štanjelom in Devinom - stane dva evra in pet centov.

Novost poletnega avtobusa je gotovo ta, da je letos oblepljen s celostno poletno podobo in fotografijami obeh gradov. Na postajališčih so nameščeni plakati z voznimi redi, stojala, ki opominjajo na avtobus, pa so postavljena tudi pred turistično informativnimi centri, so pojasnili na TIC Štanjel. Prav zaradi naštetega se je letos za 2000 evrov povečala tudi vsota denarja za promocijo.

Avtobus se je že v preteklih letih dobro uveljavil, lani se je z njim prepeljalo približno 500 ljudi, letos pa pričakujejo še večje število, poudarjajo v TIC Štanjel. Ne skrivajo pa želja, da bi z avtobusom v Štanjel in na Kras privabili več turistov tudi iz nasprotne smeri. Avtobusni prevoz sicer subvencionirata komenska občina in občina Devin Nabrežina, projekt pa finančno podpira Zadružna Kraška banka, ki bo to počela tudi v prihodnje. TMV


Najbolj brano