Muzej je moj prosti čas

Zaman je Srečka Rožeta spraševati, kako preživlja poletje, kje je dopustoval in kaj počne ob prostem času. “Moj prosti čas je moj muzej,” vedro odgovarja. Pa še: “Letos smo si z družino res vzeli osem dni dopusta in odpotovali na morje v Kvarner, vendar je bil ta dopust na pol delaven,” s še večjim navdušenjem nadaljuje zbiratelj in muzealec, ki ima v Lokvi vojaški muzej.

Srečko Rože Foto: Lea Kalc Furlanič
Srečko Rože Foto: Lea Kalc Furlanič

Njegovo življenje in delo se neprestano vrtita okoli njegovega muzeja. Ne samo, da je poleti obisk slednjega zelo številčen in se je treba obiskovalcem posvečati dolge ure, saj jim svoje zelo bogate zbirke natančno predstavi, Rože tudi ves čas raziskuje, zbira vojaške predmete, preučuje zgodovino, obiskuje muzeje, bolšje sejme, tržnice, ljudi, dražbe in še marsikaj. “Na morje smo šli z družino, a smo obredli vse muzeje, arhive, zgodovinske točke. Vsi štirje, poleg žene še obe hčerki, si namreč delimo ljubezen do zgodovine, umetnostne zgodovine, muzealstva, zbirateljstva. Hčerki sta si izbrali tudi tak študij,” ponosno dodaja sogovornik. “Iz te iskrice, ki sva jo z ženo prižgala ob poroki pred 25 leti, je nastal velik ogenj,” še ponazori skupno, družinsko strast.

Ob tem Rože še poudarja, da njegova poletja ne minejo brez podvigov v hribe: “Letos nas je pot zanesla na Krn in Batognico. Pa ne toliko zaradi gorništva, hotel sem na lastne oči videti, kako so se tam v prvi svetovni vojni vojaško-strateško obnašali.”

Tudi na jesen se bo družina Rože za nekaj dni odpravila od doma - šli bodo na Dunaj. Zakaj so izbrali ravno to mesto? “Dunaj je bila v preteklosti prestolnica nas, Slovencev, tja ne gremo ne prvič ne zadnjič. Želimo si še bolj izboljšati stike z avstrijskimi muzeji. Poudarek bomo dali prvi svetovni vojni, v našem muzeju imamo namreč zelo veliko predmetov, dokumentov in drugega iz tistega obdobja. Poleg tega pa so nas avstrijski zgodovinarji povabili, da bi napisali knjigo o moji zbirki o Habsburžanih.” Poleg družine in muzeja pa Rožetu veliko pomeni tudi ples. “Z ženo zelo rada pleševa in se udeležujeva raznih plesnih dogodkov. Ko pleševa, tudi to poletje sva se veliko vrtela po plesiščih, pleševa z enako strastjo, s kakršno vodiva naš vojaški muzej,” sklene Srečko Rože. LKF


Najbolj brano