Mrzlo in oblačno vreme ustrašilo obiskovalce

Organizatorji so letos poleg vsakoletne bogate kulinarične ponudbe na štanjelskem gradu, placu v Dutovljah in hostlu v Pliskovici ter poleg vseh odprtih kleti, v Martinovem duhu obudili tudi Sežano. Čeprav je sprva kazalo, da sonca ne bo, je to kasneje le posijalo. Obiskovalcev je bilo zaradi neprijaznega vremena sicer občutno manj kot lani.

Štanjel Foto: Špela Razpet
Štanjel Foto: Špela Razpet

KRAS > Štanjelsko grajsko dvorišče je obiskovalcem zopet postreglo s pestrim izborom degustacij vrhunskih kraških vin ter kulinaričnih dobrot. Predstavilo se je 14 vinarjev, za posebno gurmansko izkušnjo pa so poskrbeli domači gostinci, sirarji in pršutarji. Obiskovalcem so vrata brezplačno odprle tudi štanjelske galerije. Pred vhodom na grajsko dvorišče je bila kraška tržnica s pestro ponudbo izdelkov okoliških obrtnikov.

Blagoslov mošta je opravil župnik štanjelske župnije Ciril Metod Cej, nato pa je komenski župan Marko Bandelli v sod zabil pipo, po kateri je priteklo blagoslovljeno vino. Skupaj z županom in župnikom je nazdravila tudi vinska kraljica Kristina Tavčar in pa predstavniki evropskega reda vitezov vina.

V Dutovljah so tudi letos na placu postregli z Martinovo kulinarično ponudbo na stojnicah, v mladinskem hostlu v Pliskovici pa so ponudili tradicionalni Slamčev fižol iz Slamčevega kotla, pečen kostanj in druge dobrote izpod rok domačink. Na ogled so bili postavljeni tudi kamnoseški izdelki vaškega kamnoseka.

Svoja vrata so tudi letos odprle številne vinske kleti na kraški vinski cesti, med katere so se obiskovalci lahko zapeljali s hop on – hop off avtobusom ter preizkušali izvrstna kraška vina ter ostale kraške dobrote.

Pod šotorom v sežanskem športnem parku so pripravili osmico z bogato gostinsko ponudbo, ples s skupino Brkinski trio ter nastopom plesnega društva Mavrica. Vinakras je odprl vrata za vodene oglede prenovljene kleti ter degustacije vin in kraškega pršuta Pršutarne Kras. Obiskovalci pa so se lahko sprehodili tudi po Botaničnem parku.

Zaključek Martinove sobote sledi zvečer v šotoru v sežanskem športnem parku z glasbeno skupino Big Foot Mama.

ŠPELA RAZPET


Najbolj brano