Mlado godbo je prevzel mlajši vodja

Vrhovska vaška godba, ki letos obeležuje petletnico delovanja, je ob jubileju doživela pomembno spremembo, dosedanjega kapelnika Leandra Pegana je zamenjal Giorgio Prasel.

Vrhovska vaška godba je ob jubileju doživela spremembo: zaslužnega ustanovitelja Leandra Pegana (levo) je zamenjal mlajši dirigent Giorgio Prasel. Foto: Bogdan Macarol
Vrhovska vaška godba je ob jubileju doživela spremembo: zaslužnega ustanovitelja Leandra Pegana (levo) je zamenjal mlajši dirigent Giorgio Prasel. Foto: Bogdan Macarol

TABOR > Sobotni koncert Vrhovske vaške godbe je obeležilo dvoje novosti. Prva je bila predaja dirigentske paličice med dosedanjim dirigentom Leandrom Peganom in njegovim naslednikom Giorgiom Praslom. “Maestro Pegan je osebno zaslužen za to godbo. Iz sprva desetih otrok, kar nekaj jih je naučil osnov igranja pihal in trobil v lastni godbeniški šoli, je pod njegovim vodenjem sestav prišel do današnjih 15 članov, ki so s starostjo med 14 in 20 let še vedno mlada godba,” se je predhodniku zahvalil Prasel.

Doma iz Doline pri Trstu je tudi Prasel že prekaljeni glasbenik, znan kot tubist, aranžer sklad ter dirigent, ki v tej vlogi vodi tudi Godbo na pihala Sveti Anton pri Kopru ter manjšo zasedbo upokojencev v Trstu.

Z vrhovsko godbo, brez katere ne mine noben javni dogodek na Vrheh, ima velike načrte. “Kar nekaj članov se je odločilo za študij v drugih krajih, zato imamo vaje le ob sobotah. Radi bi dopolnili godbo z manjkajočimi glasbili, zato bo naš program tudi odraz želj članov in njihovih sposobnosti. Vsekakor bo v njem mnogo slovenskih skladb, odprti pa bomo tudi za tuje avtorje,” je novi dirigent nakazal, da bo nadaljeval Peganovo pot.

Jubilejni dogodek je pod okriljem Razvojnega društva Vrhe, kamor sodi godba, potekal v obnovljeni stari šoli v Tabru nad Vrabčami. “Letos smo v tej prireditveni dvorani v zgornjem nadstropju, ki sprejme 120 oseb, uspeli postaviti nov strop in tlak, tako da je zdaj v celoti funkcionalna. Odločitev, da ostale investicije po vaseh krajevne skupnosti zavestno odložimo, da najprej dokončamo zunanjo in notranjo obnovo te stavbe, se je izkazala kot dobra. S tem smo dobili prepotrebni prostor za javno druženje čez vse leto. V šoli se sedaj skoraj vsaj dan kaj dogaja, od vaj godbe do delovanja številnih društvenih sekcij in ostalih druženj krajanov,” je povedala Irma Lekše, predsednica Krajevne skupnosti Vrabče.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano