Zamejski Slovenci se selijo v Sežano zaradi cenejših nepremičnin

Kar nekaj mladih zamejskih Slovencev je zaradi ugodnejših cen kupilo nepremičnino v Sežani in okoliških vaseh na slovenskem Krasu, poroča Primorski dnevnik.

Borut Pertot iz Barkovelj se je  na slovenski Kras preselil tudi  
zaradi birokratskih ovir, na katere je naletel,  ko je želel v 
kratkem času postaviti  hišo,  katere zasnova bi bila za 
italijansko gradbeno komisijo nesprejemljiva.
Borut Pertot iz Barkovelj se je na slovenski Kras preselil tudi zaradi birokratskih ovir, na katere je naletel, ko je želel v kratkem času postaviti hišo, katere zasnova bi bila za italijansko gradbeno komisijo nesprejemljiva.  

TRST > Marko Presl iz Barkovelj je eden izmed prvih Tržačanov, ki so se preselili na slovenski Kras. V Sežano se je z družino preselil leta 2004. Pravi, da bi takrat za isto hišo na italijanskem Krasu plačal dve tretjini več. Zneski na položnicah so v Sloveniji nižji kot v Italiji. Z domačini ima zelo dobre odnose, pogreša pa pogled na morje.

Monica Kete z družino živi v Sežani od leta 2006. Pravi, da je voda v Sloveniji nekoliko dražja, a so cene elektrike v Italiji precej višje. Velika razlika je tudi v ceni vrtcev: v italijanskih vrtcih je treba plačati le prispevek za prehrano, v Sloveniji pa je vrtec plačljiv.

Borut Pertot iz Barkovelj se je na slovenski Kras preselil tudi zaradi birokratskih ovir, na katere je naletel, ko je želel v kratkem času postaviti hišo, zasnova katere bi bila za italijansko gradbeno komisijo nesprejemljiva. Všeč mu je, da sta povsem blizu njegovega doma dve dobri gostilni.

Borut Bogatec z družino živi v Sežani že šest let. Preselil se je zaradi službe, nižjih cen nepremičnin in prijaznejše državne uprave, je povedal za Primorski dnevnik.

Spletno uredništvo


Najbolj brano